Noi proteste în Hong Kong. Manifestanții au forțat intrarea în Parlament, jandarmii au folosit tunuri cu apă

Au reînceput violenţele în Hong Kong, unde zeci de mii de oameni au ieşit în stradă împotriva guvernului controlat de regimul chinez. Deşi manifestaţia a fost interzisă de autorităţi, oamenii au umplut din nou străzile metropolei.

Foto: digi24.ro

Protestatarii au aruncat cu sticle incendiare în clădirea Parlamentului și către jandarmii care încercau să îi oprească, transmite digi24.ro.

Participanții la protest au strigat sloganuri precum „Suntem alături de Hong Kong” și „Luptăm pentru libertate”, iar autoritățile au ridicat bariere în jurul clădirilor guvernamentale pentru a împiedica protestatarii să avanseze.

Autoritățile au făcut apel vineri cetățenilor să nu se asocieze cu „protestatarii violenți” și i-au avertizat să nu ia parte la protestul organizat fără autorizație.

Acest lucru nu i-a oprit pe protestatari, care au decis să participe la manifestație fără permisiunea autorităților, blocând mai multe artere principale. Jandarmii au blocat străzile care duc spre reședința prim-ministrului din Hong Kong, Carrie Lam.

Vineri, după ce autoritățile au interzis protestul de sâmbătă, organizatorii au transmis că anulează apelul la protest, din aceleași motive invocate de autorități.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.


Pub