Noi detalii despre toxiinfecţia alimentară, înregistrată la grădiniţa nr.101 din comuna Băcioi: Toate persoanele afectate au fost externate

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează suplimentar cu privire la derularea cazului de toxiinfecţie alimentară de grup, înregistrat la grădiniţa nr.101 din comuna Băcioi, municipiul Chişinău. Astfel, în perioada 21-23.08.2019, au fost raportate 38 de cazuri de boală, inclusiv la 36 copii și 2 persoane mature.

Foto: UNIMEDIA

Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind de gravitate medie şi uşoară. La data de 30.08.2019, toate persoanele afectate au fost externate la domiciliu, în stare satisfăcătoare.

În cadrul investigațiilor de laborator a probelor biologice de la persoanele bolnave și a produselor alimentare, efectuate de ANSP, a fost confirmată Salmonella enteritidis.

Specialiștii ANSP, de comun cu asistența medicală primară și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, au organizat ancheta epidemiologică și au realizat măsurile antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent, se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.


Pub