Republica Moldova marchează Ziua Limbii Române

PE SCURT

Republica Moldova marchează astăzi, 31 august, Ziua Limbii Române.

Scena din Piața Marii Adunări Naționale este pregătită pentru sărbătoare, iar oamenii sunt așteptați pentru a marca această zi importantă.

PE LUNG

Ziua Limbii Române, instituită de Parlament în iunie 1990, își are origini din 1989, când la Marea Adunare Națională de la Chișinău din 27 august 1989 cele șapte sute de mii de moldoveni ceruseră proclamarea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.

Pe 31 august 1989, Sovietul Suprem al R.S.S. Moldovenești adopta Legea prin care se conferea limbii moldovenești statutul de limbă de stat. De asemenea, printr-o altă lege se decidea renunțarea la grafia chirilică și revenirea la alfabetul latin. În ambele acte legislative se menționa explicit faptul ca limba moldoveneasca este „identică” cu limba română.

Ulterior, la 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca Sărbătoare națională „Limba noastră cea română”. Iar în 1994, guvernul agrarian, la insistența Partidului Democrat Agrar, a schimbat denumirea inițială a sărbătorii din 31 august în sărbătoarea națională „Limba noastră”. Drept argument se invoca prevederile art.13 din Constituția Moldovei, adoptată la 21 iulie același an, care proclama ca „limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, cu alfabet latin”, fiind astfel eliminată recunoașterea identității acesteia cu limba română.

Pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională de la Chișinău a adoptat o hotărâre istorică, care a stabilit clar că în Republica Moldova se vorbește în mod oficial limba română.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.