Experții străini: competențele CNA trebuie revizuite

PE SCURT

Competențele Centrului Național Anticorupție (CNA) trebuie revizuite și accentul trebuie pus pe combaterea faptelor de corupție la nivel înalt. De acestă părere sunt mai mulți procurori din Lituania, care dețin și calitatea de experți-cheie în cadrul Proiectului Twinning.

Recomandările au fost formulate după o serie de ședințe, consultări și analize efectuate de experții europeni în cadrul proiectului  „Suport în consolidarea capacităților operaționale ale organelor de aplicare a legii din Republica Moldova în domeniul prevenirii și investigării actelor de corupție”.

PE LUNG

În opinia experților, CNA trebuie să se concentreze pe investigarea faptelor de corupție comise de către persoane cu funcții înalte de răspundere.În timp ce alte organe de drept să se concentreze pe investigarea cazurilor de corupție minoră.

„Investigarea cauzelor de corupție minoră consumă prea multe resurse umane și tehnice care ar putea fi utilizate productiv în lupta împotriva corupției de nivel înalt și servi bunăstării țării într-un mod mai eficient. Această delimitare a competențelor este o practică internațională care a adus progrese Lituaniei, precum și multor alte state europene”, a subliniat Margarita Šniutytė-Daugėlienė, procuroră în cadrul Procuraturii Generale din Lituania.

Precizăm că, vizita procurorilor europeni are loc în contextul finalizării ultimei etape de implementare a Proiectului Twinning, experții căruia au elaborat un ghid de recomandări care au drept scop îmbunătățirea și consolidarea sistemului de prevenire și combatere a corupției. Proiectul își desfășoară misiunea din 2017, iar CNA este printre principalele instituții beneficiare împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Poliție și Serviciul Vamal.

Republica Moldova rămâne o țară măcinată de corupție. O arată datele Indicelui de percepție a corupției pentru 2018, realizat de Transparency International. Stăm mai rău la capitolul corupție decât state africane precum Niger, Zambia și Etiopia și la același nivel cu Pakistan și Vietnam. Astfel, Republica Moldova se clasează pe locul 117 din 180 de state ale lumii incluse în raport, obținând doar 33 de puncte din 100, în timp ce Lituania are indicele de 59 de puncte.

Sursa foto: msn.com

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.