Ministerul Educației atenționează: colectarea plăților informale este interzisă

PE SCURT

Cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării atenționează că orice fel de colectare a plăților informale la școli și grădinițe este strict interzis.

În acest sens, la 29 august curent, a fost emis un ordin „cu privire la unele acțiuni de prevenire și combatere a fenomenului colectărilor plăților informale în sistemul educațional”, în vederea prevenirii și combaterii coruperii cadrului didactic și a fenomenului corupției în instituțiile de învățământ.

PE LUNG

„Părinții nu trebuie să achite sume ilegale, iar copiii trebuie să se afle la școală într-un mediu bazat pe corectitudine, profesionalism și siguranță, pentru că doar așa ei vor deveni adulți intoleranți la corupție și responsabili de propriile acțiuni. Meseria de cadru didactic este și trebuie să fie o profesie prestigioasă și de onoare, iar acuzațiile de corupție dăunează acestui obiectiv”, se arată într-un comunicat emis de către Minister.

În cazul unei colectări de astfel de plăți trebuie sesizat Ministerul Educației, Culturii și Cercetării sau Centrul Național Anticorupție.

De asemenea, personalul instituțiilor de educație este obligat să întreprindă măsuri de informare, educare și propagare în rândurile elevilor, părinților/ reprezentanților legali ai elevilor și copiilor despre ilegalitatea şi inadmisibilitatea inițierii și instigării la colectarea oricăror fonduri.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.