Actualitate

Cercul vicios al platformelor social-media: produc stres, apoi dependenţă

Când accesăm platformele de social media nu facem altceva decât să dăm scroll în news feed, să ne verificăm notificările şi mesajele. Acestea sunt de fapt activităţile care provoacă cel mai mare stres, iar astfel apare un cerc vicios care creşte riscul de a deveni dependent de Internet.

Tehnostresul, ce formă poate lua?

Cercetătorii au urmărit anumite forme ale tehnostresului (adică stresul provocat de tehnologie), printre care se numără:

sentimentul că social media invadează viaţa utilizatorilor
eşti inundat de prea multă informaţie
utilizatorii simt nevoia să schimbe modul în care folosesc social media pentru a se conforma cu prietenii lor
adaptarea la schimbările frecvente pe care platformele de social media le aduc.

Monideepa Tarafdar, programator şi expert în management al Universitaţii Lancaster, alături de colegii săi, a examinat obiceiurile a 444 de utilizatori Facebook. Aceştia au urmărit să descopere care sunt cele mai frecvente forme al tehnostresului, apărute în urma folosirii platformelor de social media. Pentru că reţelele de socializare au o gamă de carasteristici, utilizatorii pot acţiona fie ca producători de stres fie ca persoane distrase de sursa de stres. Chiar şi în momentul în care se simt presaţi de social media continuă să folosească aceleaşi platforme pentru a face faţă în loc să aleagă alte activităţi, iar asta duce la un comportament compusiv şi excesiv.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *