ANSA vine cu noi detalii despre decesul fetiței de 9 ani din Hâncești, după ce a folosit pe păr insecticid pentru păduchi, iar alta, spitalizată în stare gravă

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu noi detalii despre intoxicația care a avut loc în satul Crasnoarmeiscoe, raionul Hâncești, unde o fetiță a decedat, iar a doua a fost spitalizată în stare gravă, în urma utilizării unui medicament veterinar. Potrivit datelor preliminare, fetele au utilizat Diacidol 60% , produs destinat tratării animalelor.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit ANSA, medicamentul a fost procurat de către mama uneia dintre fetițe de la o farmacie veterinară pentru tratarea unor capre de paraziți externi.

Totuși, contrar declarațiilor, în 2018 femeia a folosit produsul pentru tratarea pediculozei la fiicele sale. Ulterior, fetele singure au găsit restul de produs neutilizat și l-au aplicat într-o formă diluată pe cap pentru combaterea pediculozei.

ANSA consideră că în cazul dat a avut loc utilizarea în afara indicațiilor de pe eticheta medicamentului de uz veterinar, cu supradozări evidente fapt ce a produs o intoxicație generală gravă a organismului uman.

De asemenea, ANSA atenționează despre inadmisibilitatea utilizării medicamentelor de uz veterinar la oameni. Este interzisă folosirea în oricare scopuri la oameni, inclusiv și în contextul cazului dat.

La utilizarea preparatelor, deținătorii de animale, până la începerea tratamentului trebuie să consulte un medic veterinar pentru o asistență veterinară specializată.

Ancheta este în curs de desfășurare.

UNIMEDIA amintește că o fetiță în vârstă de 9 ani a decedat, iar alta în vârstă de 10 ani a fost spitalizată, după ce au folosit insecticid pentru păduchi.

Fetele erau vecine, iar mamele ambelor copile se află peste hotare la muncă.


Pub