USB cere Maiei Sandu să-l demită pe Vadim Brînzan din funcția de ministru al Economiei: „A recunoscut că pe data de 10 august s-a văzut cu reprezentanții companiei NR Investments Ltd”

Președintele USB, Valeriu Munteanu, solicită prim-ministrei Maia Sandu să-l demită pe Vadim Brînzan din cabinetul de miniștri, după ce acesta a declarat astăzi, 30 august, că a avut o întrevedere cu reprezentanții companiei NR Investments Ltd, care i-au comunicat despre intenția de a procura acțiunile 95% din Avia-Invest SRL, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău.

Foto: UNIMEDIA

„În data de 19 august, conform declarațiilor lui Brânzan, după preluarea acțiunilor Avia Invest SRL de către NR Investments Ltd, a avut loc o întâlnire de „curtoazie” între reprezentanții acestei companii, dumnealui și primul ministru Maia Sandu.

În perioada acestor întâlniri de „curtoazie”, ce par mai mult a fi ședințe de consultare, NR Investments Ltd a încheiat „cu succes” toate procedurile de preluare a contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, complicând foarte mult procesul de reîntoarcere în folosința statului a unicului Aeroport Internațional de pasageri al statului”, a scris Valeriu Munteanu pe pagina sa de facebook.

În acest context, fostul liberal susține că păstrarea lui Vadim Brânzan în funcția de ministru al Economiei „va lipsi de legitimitate și susținere publică acțiunile viitoare (cu sau fără finalitate) ale Guvernului pe acest subiect”.

„Solicităm să-l demiteți neîntârziat pe ministrul Economiei Vadim Brânzan, dând astfel posibilitate reluării normale a procesului de reîntoarcere a Aeroportului în gestiunea cetățenilor Republicii Moldova”, a mai adăugat Munteanu.

Valeriu Munteanu / Sursa:Valeriu Munteanu/facebook

De menționat că ministrul Economiei și Infrastructurii Vadim Brînzan a făcut o retrospectivă a tranzacției dintre NR Investments Limited și Avia Invest. „Vreau să fie clar că nu am negociat și nici consultat cu compania respectivă. Doar am fost informați despre intenție și semnarea contractului”, a scris Brânzan.

Și Maia Sandu s-a expus față de tranzacția dintre NR Investments și Avia Invest. Prim-ministra a spus că există riscul ca Moldova să fie implicată în litigii internaționale.

De asemenea, întrebată dacă consideră că Vadim Brînzan ar trebui să își dea demisia pe marginea vânzării Avia Invest, Maia Sandu a spus că ministrul „este un om bine intenționat”.

UNIMEDIA amintește că președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019), Igor Munteanu, susține că există toate temeiurile juridice pentru anularea contractului de concesionarea a Aeroportului Internațional Chișinău. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul a declarat că procesul de concesiune s-a desfășurat cu încălcări grave și „există toate motivele ca acest contract să fie anulat”.

Amintim că ieri, 29 august, NR Investments Ltd a anunțat, într-o declarație oficială, despre finalizarea procesului de cumpărare a cotei de 95% din Avia Invest SRL, compania concesionară a Aeroportului internațional Chișinău.

Nathaniel Rothschild este beneficiarul exclusiv al NR Investment, care a achiziționat 95% din compania Avia Invest. Potrivit lui, compania pe care o administrează este „un partener financiar puternic și va contribui cu o bogată experiență în domeniu în beneficiul aeroportului”.

Tototadă, în același comunicat, Nat Rotschild își exprimă dorința de a colabora strâns cu Guvernul în vederea dezvoltării aeroportului și asigurarea calității acestuia în conformitate cu cele mai înalte standarde europene.

Un acord de achiziționare a cotei de 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău a fost ratificat între reprezentanții Avia Invest și beneficiarul exclusiv al NR Investments, Nat Rothschild, la 19 august curent.


Pub