Noul plan al Marii Britanii pentru a ajunge la o înțelegere cu UE în privința BREXIT

Negociatorii britanici și cei europeni se vor întâlni de două ori pe săptămână în luna septembrie, pentru a depăși impasul în care se află Acordul privind ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar, a anunțat joi prim-ministrul britanic Boris Johnson, scrie stirileprotv.ro.

Foto: AP

„Deși am fost încurajat de discuțiile cu liderii europeni din ultimele săptămâni în ceea ce privește dorința de a găsi alternative la mecanismului antidemocratic backstop, este momentul ca ambele părți să grăbească ritmul”, a declarat Boris Johnson.

Prim-ministrul britanic consideră că numărul întâlnirilor dintre oficialii britanici și cei europeni trebuie să crească, dacă Marea Britanie dorește să părăsească Uniunea Europeană cu un acord în data de 31 octombrie, potrivit Reuters.

„Până acum, discuțiile au arătat că cele două părți rămân la o anumită distanță pe anumite problem-cheie, dar suntem dispuși să muncim din greu și să găsim o soluție”, a adăugat prim-ministrul britanic.

Negocierile programate luna viitoare vor avea loc la Bruxelles și vor fi coordonate de negociatorul-șef al Marii Britanii pentru Brexit, David Frost.

De asemenea, oficialii britanici au oferit Uniunii Europene mai multe propuneri pentru înlocuirea mecanismului backstop, a transmis Grant Shapps, ministrul britanic al Transporturilor.

„Am înaintat alternative. Este greșit că ei (UE și Irlanda, n.red.) spun că nu am înaintat idei”, a declarat ministrul britanic.

Ministrul de Externe al Irlandei, Simon Coveney, a declarat că Marea Britanie acționează „complet nerezonabil” și că nu a înaintat nicio propunere concretă sau credibilă pentru înlocuirea mecanismului backstop.

„Boris Johnson a exprimat o poziție foarte clară și fermă, dar este o poziție complet nerezonabilă pe care Uniunea Europeană nu o poate susține”, a declarat Coveney.

„Dacă există alternative la backstop care fac același lucru, haideți să le ascultăm. Dacă putem face acordul pe acea bază, foarte bine. Dar trebuie să fie credibil”, a adăugat ministrul irlandez.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat în mai multe rânduri că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în data de 31 octombrie, cu sau fără un acord.

Acordul actual, negociat de fostul prim-ministru britanic Theresa May împreună cu oficialii europeni, presupune un mecanism numit backstop, menit să asigure o frontieră deschisă între Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

De asemenea, Uniunea Europeană a transmis în mai multe rânduri că este dispusă să negocieze cu Marea Britanie pe tema relațiilor post-Brexit, dar Acordul negociat nu va fi modificat.

Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor din Marea Britanie de trei ori, motiv pentru care Guvernul Theresa May a renunțat la ieșirea din Blocul comunitar în data de 29 martie, data stabilită inițial, termenul actual fiind data de 31 octombrie 2019.

Sursa: Reuters


Pub