Discuții despre situația din Iran. Cum ar putea fi salvat acordul nuclear

Miniștrii de Externe din Marea Britanie, Franța și Germania se vor întâlni vineri pentru a discuta despre modalitățile prin care pot proteja Acordul nuclear semnat cu Iranul și navigarea liberă în Golful Persic, relatează AFP, citat de stirileprotv.ro.

Foto: newsweek.com

Cei trei oficiali, reprezentanții celor trei țări europene semnatare ale Acordului nuclear semnat în 2015, vor discuta și cu Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, în cadrul summitului UE din Helsinki.

Înaintea întâlnirii de vineri, Dominic Raab, ministrul britanic de Externe, a transmis că dorește să se folosească de momentul „pozitiv” creat în cadrul summitului G7 din Franța, care a avut loc în urmă cu o săptămână, pentru a continua discuțiile despre Iran.

„Acordul nuclear este singurul acord care împiedică Iranul să dezvolte arme nucleare și vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja Iranul să respecte prevederile acordului”, a declarat Dominic Raab.

„De asemenea, avem nevoie de susținere internațională pentru a combate amenințările asupra navigației internationale în Strâmtoarea Hormuz”, a adăugat ministrul britanic de Externe.

Tensiunile dintre țările semnatare ale Acordului nuclear au început anul trecut, în momentul în care președintele american Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acord și reimpunerea sancțiunilor unilaterale împotriva Iranului.

În urma summitului G7, Donald Trump a transmis că este dispus să reia negocierile cu Iranul și să aibă o întâlnire cu omologul său Iranian, Hassan Rouhani. Ulterior, președintele iranian a anunțat că discuțiile cu Statele Unite vor fi reluate în momentul în care vor fi ridicate sancțiunile.

Federica Mogherini a declarat că Uniunea Europeană susține reluarea discuțiilor diplomatice dintre Statele Unite și Iran și organizarea unei întâlniri între președinții celor două țări.

Diplomatul european a avertizat însă că „în primul rând trebuie protejat ceea ce deja există”, făcând referire la Acordul nuclear. Conflictul dintre Statele Unite și Iran este privit cu îngrijorare de către partenerii europeni, deoarece a determinat Administrația de la Teheran să renunțe la respectarea anumitor prevederi ale Acordului nuclear.


Pub