Alertă pe piața aurului: lingouri fals marcate, găsite în seifurile unei mari bănci. Cine recurge la acest șiretlic și de ce

PE SCURT

Lingouri marcate în mod fraudulos cu logo-urile marilor producători sunt introduse pe piață pentru a spăla aurul de contrabandă sau obținut în mod ilegal. Falsurile sunt greu de detectat, fiind astfel ideale pentru traficanții de droguri, spre exemplu.

Lingouri de aur în valoare de cel puțin 50 de milioane de dolari, imprimate cu logo-urile rafinăriilor elvețiene, dar care nu au fost produse de acestea, au fost identificate de toți cei patru producători din Elveția. Aurul este real și are o puritate mare și doar marcajele sunt falsificate.

PE LUNG

Digi24 scrie că acestea au fost găsite și în seifurile JPMorgan Chase, una dintre marile bănci din centrul pieței de aur, potrivit Reuters, care citează directori din rafinăriile de aur, bănci și alte surse din industrie. Au fost găsite cel puțin o mie de lingouri cu o dimensiune standard, care au o greutate de un kilogram.

Lingourile cu marcă falsă sunt o modalitate relativ nouă de a evita măsurile luate la nivel mondial de a bloca mineralele ce provin din zonele de conflict și de a preveni spălarea banilor.

Nu este clar cine face lingourile false găsite până acum, dar reprezentanții industriei au declarat pentru Reuters că ei cred că provin din China, cel mai mare producător și importator, și au intrat pe piață prin intermediul dealerilor din Hong Kong, Japonia și Thailanda.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.