Filat, audiat de Comisia de anchetă
Politic 30 august 2019, 22:13 | 2929

Fostul premier Vladimir Filat a fost audiat astăzi în Penitenciarul nr. 13 de către membrii Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar. Președintele structurii parlamentare, Alexandru Slusari, a spus că discuția a fost utilă, dar el nu a aflat nimic nou despre cumpărarea acțiunilor de la Banca de Economii în anul 2013. În același timp, Filat a pasat responsabilitate pentru jaful bancar pe alte persoane, a mai declarat Slusari.

Vladimir Filat a declarat însă că nu poartă nicio vină, susțin membrii comisiei speciale a Parlamentului, care se ocupă de investigarea fraudei bancare.

Potrivit lui Slusari, în urma audierii lui Vladimir Filat, mai multe întrebări au rămas fără răspuns.

Audiați anterior, Andrian Candu și Iurie Leancă au declarat că acel credit de urgență, acordat Băncii de Economii, Unibank și Băncii Sociale, a fost o soluție necesară pentru ca deponenții să nu aibă de suferit. În cadrul acelorași audieri, fostul guvernator al BNM Dorin Drăguțanu a încercat să paseze responsabilitatea pentru jaf, iar Valeriu Lazăr nu a dat curs invitațiilor comisiei de anchetă, deși a fost chemat în repetate rânduri. În iulie, comisia specială a expediat instituțiilor de drept o solicitare privind pornirea urmăririi penale în privința fostului premier Iurie Leancă, a fostului președinte al Parlamentului Andrian Candu, a fostului guvernator al BNM Dorin Drăguțanu, precum și a fostului ministru al Finanțelor Anatol Arapu. Potrivit comisiei de anchetă, aceștia ar fi responsabili de scoaterea din trei bănci a miliardelor de lei, care au fost acordate în baza garanțiilor de stat. Comisia ar urma să prezinte un raport privind frauda bancară la o ședință a Parlamentului, la începutul lunii octombrie. 

Opinia ta contează. Comentează!