Schimb de prizonieri Ucraina - Rusia
Externe 30 august 2019, 22:16 | 1115

Informații contradictorii privind un schimb de deținuți între Ucraina și Rusia. După ce unele medii rusești, dar și noul procuror ucrainean au anunțat că noaptea trecută a avut loc un schimb de prizonieri, Kievul a venit cu dezmințiri. Urmează detalii și alte știri.

UCRAINA Câteva agenții de presă de la Moscova au anunțat în această dimineaţă că în cursul nopţii ar fi avut loc un schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina, în care ar fi fost eliberat cineastul ucrainean Oleg Senţov, aflat în închisoare în Rusia, după ce a criticat Moscova pentru anexarea Crimeii. Şi noul procuror general ucrainean Ruslan Riaboşapka a postat un mesaj pe o rețea de socializare conform căruia schimbul de prizonieri ar fi fost finalizat, iar Senţov s-ar afla în drum spre Ucraina. Președinția de la Kiev a precizat însă că negocierile privind eliberarea persoanelor deţinute de cele două părţi continuă, iar informaţia privind finalizarea acestora este eronată.

STATELE UNITE Un american din Alabama, condamnat la închisoare pe viață în 1983, pentru furtul a 50 de dolari și 75 de cenți, va putea fi eliberat, după 36 de ani de pușcărie, ca urmare a modificărilor legislației penale. Bărbatul a ajuns după gratii pentru spargere și furt calificat dintr-o brutărie. În baza legislației penale valabile la acea dată, el a putut fi condamnat la închisoare pe viață pentru fapta comisă. În prezent însă infracțiunile cu pricina sunt pedepsite cu cel mult 20 de ani de închisoare.

RUSIA O expediție rusească a descoperit cinci insule noi în zona arctică, după ce schimbările climatice au topit ghețarii și au scos la iveală platforme ascunse. Insulele au fost prima dată observate de o studentă, în 2016, în timp ce analiza imagini din satelit pentru un curs la o universitate navală. Abia acum însă mai mulți specialiști s-au deplasat la fața locului și au făcut măsuri topografice. Insulele au dimensiuni cuprinse între 900 și 54 de mii de metri pătrați și se află în largul arhipelagului Novaya Zemlya, care desparte Marea Barenț de Marea Kara în Oceanul Arctic. 

Opinia ta contează. Comentează!