16:54:19 25.04.2024
Stiri

CAMELEONIC // Dodon apucă prăjina și apoi pasează vina: Cum și-a schimbat declarațiile în decurs de o săptămână vizavi de tranzacția care vizează Aeroportul Internațional Chișinău

Politică 30.08.2019 10:07 Vizualizări2980 Autor: Ziarul National
CAMELEONIC // Dodon apucă prăjina și apoi pasează vina: Cum și-a schimbat declarațiile în decurs de o săptămână vizavi de tranzacția care vizează Aeroportul Internațional Chișinău


Deși acum o săptămână, pe 23 august, dădea asigurări că „Avia Invest”, compania care a primit în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) pentru o perioadă de 49 de ani, „nu a fost înstrăinată”, iar tranzacția de vânzare-cumpărare ar fi fost „blocată”, președintele Igor Dodon a recunoscut, pe 29 august, că a mințit, dar pasează vina pe Guvern și Ministerul Economiei și Infrastructurii.

NR Investments Ltd a anunțat oficial ieri că a finalizat procesul de cumpărare a cotei de 95% din compania „Avia Invest”, iar tranzacția s-a încheiat pe 28 august.

În replică, Dodon a învinuit Guvernul de situația creată: „Dacă după ședința Consiliului Suprem de Securitate careva din instituțiile statului au acționat în contradicție cu cele agreate în cadrul ședinței din 23 august, acest lucru este foarte grav și organele competente trebuie să investigheze acest fapt, pentru a nu admite prejudicierea de mai departe a intereselor Republicii Moldova”.

Acum o săptămână, însă, șeful statului afirma că „este blocată posibilitatea de a ceda cotele în capitalul Avia Invest”.

„Nu au fost înstrăinate cotele de capital din Avia Invest. Adică, așa cum a fost jumătate de an în urmă, un an în urmă, cine era proprietar la Avia-Invest, în presă sunt numele. Nu vreau să le repet. Unul cu 95%, altul cu 5%. Sunt aceiași proprietari ai companiei. Nu a fost cedat. Mai mult ca atât, este blocată posibilitatea de a ceda cotele în capitalul la Avia Invest”, spunea eroic, pe 23 august curent, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

După reacția acidă a lui Dodon la adresa Guvernului, ultimul s-a văzut nevoit să reacționeze printr-un comunicat de presă și să nege implicarea sa în tranzacția care vizează AIC.

„Prim-ministrul Maia Sandu și Guvernul au fost informați post-factum despre semnarea contractului de procurare a 95% din acțiunile Avia-Invest SRL de către NR Investments Ltd. și doar după ce acest lucru a fost anunțat public. Guvernul nu a fost informat sau consultat despre intenția NR Investments Ltd. de a cumpăra Komaksavia Airport Invest Ltd, deținătoare a 95% din Avia-Invest SRL, și despre încheierea procesului de cumpărare.

Prim-ministrul Maia Sandu și Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, i-au comunicat reprezentantului companiei NR Investments Ltd. că contractul de concesiune este unul abuziv și are probleme serioase de legalitate, accentuând că acesta este în prezent examinat la procuratură. Ulterior, subiectul a fost discutat la Consiliul Suprem de Securitate, unde reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii și ai organelor abilitate au confirmat că contractul de concesiune este unul abuziv și are probleme serioase de legalitate, astfel blocând înregistrarea companiei NR Investment Ltd ca nou acționar al Avia Invest SRL.

Din comunicatul de presă apărut astăzi, înțelegem că NR Investments Ltd. a achiziționat integral compania Komaksavia Airport Invest Ltd, înregistrată în Cipru, astfel devenind indirect ultimul beneficiar efectiv al Avia Invest SRL cu 95% din acțiunile acesteia. Guvernul va continua să colaboreze cu instituțiile de drept pentru a rezilia contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău”, se arată în comunicatul de presă al Executivului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md