10:55:44 24.04.2024
Stiri

EXPERTIZĂ ANSP: Varza, cartofii, ceapa și dovleceii comercializați în Chișinău sunt PERICULOȘI: Conțin o cantitate mare de NITRAȚI

Economie 30.08.2019 12:38 Vizualizări1833 Autor: Ziarul National
EXPERTIZĂ ANSP: Varza, cartofii, ceapa și dovleceii comercializați în Chișinău sunt PERICULOȘI: Conțin o cantitate mare de NITRAȚI
Poză simbol


Dovleceii, varza nouă, cartofii și ceapa din magazinele din Chișinău sunt produsele cu cel mai mare nivel de nitrați expuse pe tejghea și prezintă un pericol pentru sănătate. Acest lucru a fost scos în evidență de o expertiză de laborator efectuată recent de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) în cadrul inițiativei „Alege sănătos”, transmită Moldpres.

Astfel, expertizei au fost supuse 30 de probe de legume: varză nouă, dovlecei, roșii, ceapă, castraveți și cartofi noi din cinci rețele de magazine din capitală. Din totalul de probe prelevate, în 10 probe de legume concentrația de nitrați depășește limitele maxime admisibile. În toate probele de dovlecei, în patru probe de varză nouă și în câte o probă de cartofi noi și ceapă s-au depistat neconformități.

Potrivit analizei, produsul cu cel mai mare conținut de nitrați s-a dovedit a fi dovleceii, unde cantitatea nitraților poate ajunge și la 888 mg per kg, depășind concentrația maximă admisibilă cu 122%. De asemenea, în varza nouă, cantitatea cea mai ridicată de nitrați constituie 1170 mg/kg, norma fiind de 600 mg per kg. O cantitate mare de nitrați a fost depistată și în cartofii noi – 250 mg per kilogram, în timp ce norma prevede nu mai mult de 200 mg și, ceapa – 215 mg/kg, cu norma maximă admisibilă de 80 mg/kg. Mai puțin dăunătoare sunt roșiile și castraveții, cu o valoarea admisibilă a nitraților care nu sunt periculoși organismului.

Pentru a reduce consumul de nitrați, agricultorul Andrei Gumovschi recomandă câteva soluții. „Este bine să așteptăm sezonul când fructele și legumele ajung pe piață în mod natural. Mai bine să renunțați la legume cultivate în sere, deoarece acestea conțin cantități considerabile de nitrați. În cazul în care sunt consumate, recomand fierberea legumelor, deoarece jumătate dintre nitrați se pierd și se distrug. În timpul fierberii, timp de 30-40 minute, din cartofi se elimină până la 80% din nitrați și 70% din varză. Apa în care au fiert legumele trebuie aruncată neapărat. În cartofii și varza ținute în apă timp de o oră conținutul de nitrați scade cu 25-30%”, a spus Andrei Gumovschi.

Potrivit lui, cantitatea de nitrați poate fi redusă curățind părțile plantelor în care conținutul respectivelor substanțe este maxim. În fructele și legumele decojite, conținutul de nitrați se reduce cu 15-20%.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md