Procurori lituanieni recomandă CNA și PA să se ocupe de combaterea corupției la nivel înalt

Anticoruptie.md
30/08/2019

Centrul Național Anticorupție trebuie să se concentreze pe investigarea faptelor de corupţie comise de către persoane cu funcţii înalte, iar întregul proces trebuie să se desfăşoare în coordonare cu Procuratura Anticorupţie. Aceasta este opinia unor procurori din Lituania, care se află într-o vizită în Republica Moldova.    

Procurorii lituanieni recomandă ca investigarea infracțiunilor de corupție minoră să fie delegată altor organe de urmărire penală, cum ar fi Serviciul protecţie internă şi anticorupţie al Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliţiei şi Serviciului Vamal.

Margaritei Šniutytė-Daugėlienė, procuroră a Procuraturii Generale din Lituania, argumentează că „investigarea cauzelor de corupție minoră consumă prea multe resurse umane și tehnice, care ar putea fi utilizate productiv în lupta împotriva corupției de nivel înalt și ar servi bunăstării țării într-un mod mai eficient. Această delimitare a competențelor este o practică internațională care a adus progrese Lituaniei, precum și multor alte state europene”.

Anterior CNA a anunțat că va propune modificări şi amendamente la cadrul normativ-regulatoriu pentru a grăbi procesul de revizuire a competenţelor CNA şi Procuraturii Anticorupție.

Aceeași prioritate se înscrie în noul concept de reformă a justiției anunțat miercuri, 28 august, de către ministra Justiței, Olesea Stamate. „Procuratura Anticorupție să se concentreze pe investigarea cazurilor de corupție mare. Astfel, o parte din competențele privind corupția sistemică va fi transferată către Centrul Național Anticorupție”, a anunțat oficiala. 

Anticoruptie.md
30/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii