/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Vor tarife mai mari. Transportatorii se plâng că înregistrează pierderi din cauza tarifelor neajustate

missing
30 august 2019, ora 21:15

Tot mai mulți șoferi care efectuează curse naționale cer majorarea tarifului pentru călătorie. Aceștia semnează și o petiție în adresa Ministerului Economiei. Până acum, peste 70 de operatori auto au completat lista. Oamenii vor ca un kilometru de drum să coste, cel puțin, de două ori mai mult, adică aproape un leu. Doar în acest fel, spun ei, nu vor mai lucra în pierdere. Pasagerii, desigur, sunt împotriva majorării tarifului.

Șoferii cu care am discutat la Gara Auto de Nord se plâng că prețul la carburanți se schimbă încontinuu, pe când tarifele nu au fost ajustate de câțiva ani.

„E prea mare consumul la motorină. Dacă a ajuns deja aproape un euro litrul, dar biletul a rămas același”.

„Iaca acum mașina lucrează, motorina se duce, dar cine îmi compensează? Nimeni”.

Iar costurile pentru reparația microbuzelor depășesc sumele prevăzute de companiile de transport, astfel că, uneori, șoferii sunt nevoiți să achite din buzunarul propriu.

„Să reparăm mașinile mai bine. Și așa nu sunt bani, piesele sunt scumpe. –Cam cât cheltuiți pe an pe reparații? –Vreo 40-60 de mii”.

„Într-un an poți să cheltui 20 de mii, în altul 100 de mii. Depinde cum mergi. –Și banii de unde îi luați? –Când împrumuți, când astupi”.

„La repararea mașinilor, la motorină prețul e foarte mare. –O să fie condițiile din interior mai bune dacă o să fie majorată taxa? –Posibil, dar în primul rând drumurile. Dacă vor fi drumurile, mașina va ține mai mult”.

În timp ce șoferii și operatorii auto spun că taxele trebuie majorate de urgență, pasagerii au altă opinie.

„Și așa nu avem draga mea bani. De unde? 1000 de lei pensia! Iaca am venit acum și 500 de lei am achitat numai drumurile”.

„E prea scump drumul. Salriul e mic, pensia mică”.

„Nu o să schimbe nimic pentru că și așa totul e scump. Acum toate prețurile se ridică”.

În ultimele zile, rând pe rând, companiile auto semnează o petiție în adresa Ministerului Economiei pentru a fi majorat tariful. Printre semnatari este și Oleg Alexa. Bărbatul deține o firmă de transport, iar în ultimul timp a fost nevoit să renunțe la zeci de rute în raioane precum Călărași sau Strășeni și să renunțe la peste 50 de angajați.

OLEG ALEXA, PREȘEDINTELE APOTA: „Calculele noastre arată că la situația de azi, tariful ar trebui dublat. Neajustarea tarifelor înseamnă că confortul rămâne același pe care îl vedem și unitățile de transport aceleași, și securitatea aceeași pe care o avem, dacă nu mai rău”.

Administratorii se mai plâng că sunt sufocați de amenzile organele de control. De exemplu, și astăzi, Serviciul Fiscal în comun cu ANTA și poliție, au tras pe dreapta zeci de microbuze, verificând dacă șoferii eliberează bilete pasagerilor. Ministerul Economiei nu ne-a răspuns la telefon pentru un comentariu. Acum zece zile peste o mie de transportatori au amenințat cu grevă de proporții dacă tarifele vor rămâne la fel. Atunci, ministrul Economiei a menționat că va găsi o soluție, dar una care să nu afecteze și oamenii cu venituri modeste. Aceasta urmează să fie anunțată în viitorul apropiat. În prezent, tariful pentru un kilometru de drum este de 48 de bani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram