/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ „Salvați-ne de mirosul neplăcut”. Stația de epurare din Chișinău – coșmarul verii pentru chișinăueni

missing
30 august 2019, ora 21:40

De ceva timp în Chișinău pute, se plâng mii de oameni, dar duhoarea se simte și mai tare în jurul stației de epurare. Pentru că nu mai știu cum să scape de necaz, mai mulți oameni care locuiesc în preajmă vor să lanseze și o petiție online. Din cauza mirosului greu, aceștia stau cu ferestrele închise și nici afară nu pot ieși. Copiii suferă cel mai mult. De la putoare, nici nu pot mânca pentru că vomită. De cealaltă parte, șeful stației de epurare spune că mirosul înțepător se datorează căldurii.

MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „Temperaturile ridicate le dau mari bătăti de cap locuitorilor din preajma stației de epurare. Mai mult decât atât, plimbările acestora au devenit un adevărat calvar, din cauza mirosului neplăcut”.

„Imposibil de trăit aici. Când se simte mai tare mirosul? După masă”.

„Urât tare. În timpul nopții și în timpul zilei. Pentru copii e foarte mult dăunător”.

Depășite de situație, Ina Coșnirca și Cristina Spînu, care locuiesc în preajma stației de epurare, de unde și vine mirosul insuportabil, pregătesc o petiție online în care vor cere autorităților rezolvarea problemei, care le-a transformat traiul într-un adevarat chin.

CRISTINA SPÎNU, locuitoare: „Deja noi suntem a patra generați care suportăm. Insuportabil să trăiești cu mirosul respectiv. Azi dimineață copiii nu au putut mânca pentru că aveau vomă. Închidem ferestrele, dar mirosul intră în casă”.

INA COȘNIRCA, locuitoare: „La autorități mă adresez. Foarte mult vă rog. Faceți ceva. Noi acum înghițim cancerul cu lopata. Salvați-ne de mirosul dat!  Seara dacă ne plimbăm e imposibil. La noi se începe voma, amețeli de cap”.

Femeia spune că locuiește în acest sector din 2007, iar verile aici se transformă într-un adevărat coșmar.

INA COȘNIRCA, locuitoare: „Regret foarte mult că am ales anume acest sector. Eu nu am știut unde vin. Nu știu cine lucrează acolo, cum activează, dar situația e alarmantă. Vom înainta o petiție online pe Facebook, rețelele de socializare. Sper foarte mult să se facă ceva”.

Apă Canal a emis astăzi un comunicat de presă prin care a menționat că mirosul urât nu vine doar de la Stația de Epurare. Reprezentanții instituției spun că toate procesele din cadrul stației sunt în limitele normei. Iar șeful acesteia mai dă vina pe temperaturile înalte.

ALEXANDRU VIȘNEVSCHI, șeful Stației de epurare: „Orice substanță organică se descompune în momentul în care se încălzesc temperaturile. Toată organica care vine din municipiul Chișinău, șase sute ceva de mii, vine aici. Aici se epurează”.

„Ce zone sunt mai afectate? Zona adiacentă a stației de epurare, de 400-500 de metri, evident că-i mai contaminată cu mult. În Trușeni nu poate să ajungă mirosul. La Telecentru nu poate să ajungă mirosul. Sursa nu e numai stația de epurare. Sunt surse zonale”.

Totuși, șeful stației de epurare a precizat că și după renovarea ei, adică peste un an și ceva, situația din zonă nu va fi ameliorată sută la sută.

ALEXANDRU VIȘNEVSCHI, șeful stației de epurare: „Apa brută din veceu, până nu va ajunge până la finalul epurări, va elimina puțin miros. Pentru ca mirosul să dispară trebuie să construim ca în Japonia sau în Norvegia, stații de epurare făcute în stâncă, închise”.

Staţia de epurare a apelor uzate din municipiul Chișinău activează de aproape cinci decenii, iar utilajul de aici este uzat în proporție de 90 la sută. Încă din 2010, fostul edil al capitalei, Dorin Chirtoacă, promitea că mirosul neplăcut va dispărea pentru totdeauna, lucru care nu s-a întâmplat nici până astăzi. Graţie unui credit oferit de BERD și BEI, stația a început să fie reabilitată, în ianuarie 2017.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram