vineri, 19 aprilie, 2024
16.1 C
Chișinău
Acasă Advertoriale FOTO. Hibrizii de porumb Limagrain – performanță vizibilă în cadrul platformei de la Molovata Nouă

FOTO. Hibrizii de porumb Limagrain – performanță vizibilă în cadrul platformei de la Molovata Nouă

0
FOTO. Hibrizii de porumb Limagrain – performanță vizibilă în cadrul platformei de la Molovata Nouă

Fiecare an vine cu noi provocări pentru agricultori, fie vorbim de boli, lipsa precipitațiilor în timpul semănatului sau secetă pe parcursul vegetației. Compania Limagrain Moldova își propune să ajute fermierii să facă față acestor impedimente, optând pentru semințe cu o putere germinativă înaltă, dar și rezistență sporită la boli și toleranţă la secetă.

Una dintre cele mai cultivate culturi la noi în țară este porumbul. Astfel, fiecare fermier dedică un loc aparte acestei culturi în asolament, iar alegerea unor hibrizi de calitate a devenit una dintre cele mai mari preocupări. În acest context, Limagrain Moldova a organizat, recent un seminar în satul Molovata Nouă, Transnistria pentru a prezenta performanța pe care o pot atinge producătorii optând pentru hibrizii Limagrain, dar și aplicând tehnologia recomandată. Mai multe detalii la acest capitol ne-a oferit Vitalie Gorincioi, directorul general al Companiei.

„Am organizat acest eveniment în Transnistria, deoarece pentru noi contează mult să ajutăm producătorii de pretutindeni să obțină recolte înalte, indiferent de zonă, condiții climaterice sau suprafețe cultivate. Toți fermierii se confruntă cu aceleași probleme și lucrăm împreună pentru atingerea scopului comun: obținerea recoltelor sporite și de calitate. Propunem unele dintre cele mai avansate tehnologii și cei mai buni hibrizi de pe piață, care oferă siguranță fermierilor. Ne bucură mult faptul că, fermierii prezenți au ales să participe la evenimentul Limagrain și țin cont de recomandările noastre cultivând porumbul conform acestora. În cadrul gospodăriei unde este organizată platforma demonstrativă, au fost testați hibrizi timpurii și semitardivi de porumb, iar rezultatele sunt foarte bune. Totodată, pentru fermierii ce practică tehnologii avansate recomandăm hibrizii tardivi disponibili în catalogul nostru. Organizând aceste loturi demonstrative fiecare fermier se poate convinge de calitatea semințelor. Totodată, pregătirile pentru următorul sezon deja au început și suntem gata să asigurăm fermierii cu ce este mai bun”, a relatat Vitalie Gorincioi.

Dumitru Brînzilă, directorul comercial al companiei Limagrain, a menționat că, optând pentru semințe de calitate, fermierii au siguranță în reușita culturii, iar rezultatele prezentate în cadrul platformei demonstrative, confirmă încă o dată acest lucru.

„Am organizat aceste platforme demonstrative pentru a prezenta fermierilor performanțele materialului semincer Limagrain. Văzând în câmpurile altor fermieri rezultate frumoase, aceștia se conving de faptul că, genetica bună a semințelor, alături de o tehnologie implementată cu succes sunt garantul unor recolte înalte. Totodată, fermierii sunt convinși de calitatea semințelor, potențialul pe care îl au și pot să-și elaboreze un plan viabil pentru anul viitor, având siguranța că, câmpurile semănate în momentul optim, vor avea o răsărire uniformă, iar plantele o rezistență sporită la boli. Condițiile climaterice se schimbă, iar culturile sunt supuse tot mai multor riscuri, de aceea, cercetătorii Companiei Limagrain continuă să elaboreze soiuri și hibrizi ce vor face față acestor provocări. Deci, ne propunem să venim cu soluții optime la momentul oportun. Fermierul loturile căruia au fost demonstrate în cadrul evenimentului a respectat tehnologia de producere și se bucură de rezultate bune. Calitatea știuleților de porumb, numărul boabelor și modul în care s-au dezvoltat plantele demonstrează încă o dată performanța hibrizilor”, a spus Dumitru Brînzilă.

Unul dintre distribuitorii oficiali a Companiei Limagrain Moldova, care asigură producătorii din Stânga Nistrului cu material semincer de calitate superioară este compania Dogor. Evghenii Stepanov a menționat că, producătorii optează pentru aceste semințe datorită calității și caracteristicilor inedite pe care le posedă.

„Asigurăm fermierii din această zonă cu semințe de calitate marca Limagrain și suntem bucuroși de faptul că aceștia ating rezultate foarte bune. Recoltele cele mai înalte au fost obținute la hibrizii de porumb LG 31.377, LG 30.389 și Adevey. Pentru floarea soarelui recomand hibridul LG 56.97 pentru tehnologia Clearfield Plus și LG 56.63 CL, LG 56.65 M. Acest an a fost mai secetos, de aceea câmpurile ce au fost însămânțate mai devreme arată mai bine, plantele fiind mai viguroase și cu știuleți de porumb bine formați. Ținând cont de faptul că, în fiecare an apar tot mai multe provocări, încercăm să asigurăm fermierii cu tot ce este mai bun”, a comentat Evghenii Stepanov, Distibuitor semințe Limagrain Moldova.

Ștefan Driga testează anual hibrizii Limagrain pentru a cultiva pe suprafețe extinse cei potriviți pentru câmpurile lui și condițiilor din zonă. Totodată, acesta respectă tehnologia de producere și se bucură de recolte înalte. Astfel, nu întâmplător producătorul a devenit și gazda evenimentului organizat de Compania Limagrain.

„Avem o colaborare frumoasă bazată pe încredere cu compania Limagrain. Astfel, de mai bine de 10 ani optăm pentru hibrizii acesteia. În fiecare an sunt elaborați noi hibrizi, cu caracteristici tot mai bune și potențial genetic înalt, de aceea am organizat o platformă demonstrativă pe suprafața de 12 hectare pentru a determina care este cel mai bun pentru mine. Dacă e să analizăm raportul preț-calitate a semințelor, dar și nemojlocit adaosul de recolta care ni-l asigură aceste semințe, cred că sunt cei mai buni hibrizi existenți pe piață. Preferații mei sunt hibrizii LG 31.377 HydraNeo și LG 30.389  care asigură recolte înalte la cultura porumbului. Datorită unei genetici bune, plantele sunt mai rezistente și reușim să reducem substanțial din costurile de producere. Voi opta și în continuare pentru semințele Limagrain”, a spus Ștefan Driga.

Fermierii prezenți la eveniment au menționat pentru Agrobiznes că, hibrizii Limagrain și-au confirmat potențialul de-a lungul anilor și sunt unii dintre cei mai buni disponibili, la moment, pe piață.

„Circa 50% din câmpurile noastre sunt anual însămânțate cu hibrizii Limagrain. Colaborăm de mulți ani datorită calității materialului semincer marca Limagrain și recoltelor pe care le obținem. Hibrizii au o rezistență mai bună la boli și secetă. Având terenuri agricole în nordul și centrul țării plantele arată diferit, fiind în diferite etape de dezvoltare, dar așteptăm recolte bune. Totuși, ținând cont de condițiile din acest an, cel mai bine s-au prezentat hibrizii timpurii de porumb și floarea soarelui. Hibrizii târzii au fost supuși mai mult acțiunii secetei și temperaturilor înalte. Cred că, fiecare pentru sine decide ce să semene și ce este mai bun, eu am optat pentru hibrizii Limagrain și sunt mulțumit”, a explicat Alexandru Echimov, Reprezentantul Companiei Wetrade Agro.

„În acest sezon am semănat circa 100 de hectare de porumb și 400 de floarea soarelui cu hibrizii Limagrain. Fiecare an vine cu diferite provocări și acesta nu este o excepție, dar sperăm să obținem recolte bune. Am optat pentru hibridul de porumb Adevey, cred că boabele sunt potrivite pentru a asigura nutriția optimă a animalelor pe care le întreținem și sunt mulțumit de recolta prognozată. Pe o parte din câmpuri nu am reușit să administrăm îngrășăminte primăvara, însă plantele arată foarte bine, cu știuleții bine dezvoltați. Și la floarea soarelui avem așteptări mari, deoarece calatidiile au achenele pline cu semințe”, a conchis Petru Paladii, producător.

Pentru a produce material semincer de calitate Compania Limagrain a adoptat tehnici moderne și are peste 1800 de angajați în cercetare în întreaga lume. Astfel, hibrizii comercializați de companie sunt adaptați condițiilor de mediu, posedă o rezistență sporită la boli și secetă și au un potențial productiv foarte înalt.