/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ (Ne)siguri online! De ce trebuie să avem grijă când postăm fotografiile copiilor pe rețelele de socializare

missing
29 august 2019, ora 23:42

Aveți grijă când postați fotografii cu cei mici pe rețelele sociale, mai ales acum, în perioada vacanței. Potrivit oamenilor legii, din cauza că sunt îmbrăcați sumar, copiii devin mai ușor victimele infracțiunilor. Fotografiile pot fi preluate cu ușurință de pe rețele și, după ce sunt prelucrate, sunt utilizate în scopuri meschine.

Deseori, părinții postează fotografii cu picii din vacanță, fără a-și da seama că își expun copiii la pericol. Săptămânal, poliția depistează imagini prelucrate grafic, încărcate de pedofili pe site-uri specializate.

ARTUR DEGTEARIOV, ȘEFUL SECȚIEI PROTECȚIEI COPIILOR LA INI: „Au fost și aceste imagini utilizate de rău-făcători, care făceau legătură cu acești copii și amenințau că dacă nu vor produce careva imagini mai explicite, deja le vor pune la dispoziția altor persoane”.

În ultimul timp, de acest fenomen sunt afectați chiar și copiii de vârstă preșcolară. Iar, în toate situațiile, răspunderea pentru plasarea fotografiilor cu caracter intim, o poartă părinții, care riscă amenzi până la 750 de lei.

ARTUR DEGTEARIOV, ȘEFUL SECȚIEI PROTECȚIEI COPIILOR LA INI: „Copilul nu poartă răspundere pentru imaginile date, răspunderea o poartă părinții. Respectiv au fost aplicate sancțiuni contravenționale asupra părinților. Este mai mult neplăcut faptul că astfel de cazuri sunt de competența instanței de judecată”.

Unii părinți pe care i-am întrebat în stradă recunosc că postează fotografii cu copiii săi pe rețelele sociale, dar spun că au grijă ca să nu ofere prea multe informații personale:

„Foarte puțin. Chiar dacă undeva se vede dintr-o parte, nu în profil. –V-ați gândit vreodată că ele pot fi utilizate în scopuri meschine? –Da. Sunt profesoară și știu chestiile astea”.

„Trebuie să decidă ei când o să apară pe rețelele de socializare. Mă gândesc că atunci când o să crească mari și o să le vadă, o să le fie rușine de ele”.

„Eram poate mai tânără, aveam emoții că sunt bucuroasă, am copii, dar cu vârsta înțelegi multe lucruri și sunt de părerea că nu e prea bine”.

Experții spun că fotografiile postate cu intenții bune pot afecta și viața de adult a copiilor. Atunci când aceștia cresc și descoperă pozele pe site-uri porno, de exemplu.

ANGELA PALANCEAN, MANAGER „SIGUR ONLINE”: „Noi nu observăm câți ochi au privit acea fotografie, cu câtă invidie, răutate sau admirație pentru unii, care sunt interesați de copii, câte au fost copiate”.

Pe parcursul anului curent poliția a pornit 6 cauze penale, în care figurează 14 victime minore, care au suferit de pe urma infracțiunilor online. De fapt, numărul acestora ar fi mult mai mare, spun oamenii legii, însă majoritatea preferă să nu apeleze la poliție. Centrul La Strada, de pildă, oferă asistență în 30 de cazuri de abuz sexual, comis în mediul online. În acest sens, a fost lansată o platformă online pentru asistență gratuită – siguronline.md și numărul de încredere 022 116 111.

Reporteră: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram