Reacția Guvernului privind vânzarea companiei Avia Invest: „Nu a existat nicio consultare între Guvern și NR Investments Ltd”

Guvernul vine cu precizări în legătură cu informațiile recente privind schimbarea acționarului companiei Avia Invest SRL, deținătoarea contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău și declară că nu a existat nicio consultare între Guvern și NR Investments Ltd.

Foto: UNIMEDIA

În context, Executivul dezminte informația precum că încheierea tranzacției de preluare a companiei Avia Invest SRL s-ar fi produs în urma unui angajament extensiv cu părțile cheie interesate, inclusiv ministrul economiei și infrastructurii Moldovei, Vadim Brinzan și prim-ministra Maia Sandu.

De fapt, prim-ministra Maia Sandu și Guvernul au fost informați post-factum despre semnarea contractului de procurare a 95% din acțiunile Avia Invest SRL de către NR Investments Ltd. și doar după ce acest lucru a fost anunțat public. Guvernul nu a fost informat sau consultat despre intenția NR Investments Ltd. de a cumpăra Komaksavia Airport Invest Ltd, deținătoare a 95% din Avia Invest SRL, și despre încheierea procesului de cumpărare.

Mai mult, prim-ministra Maia Sandu și Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, i-au comunicat reprezentantului companiei NR Investments Ltd. că contractul de concesiune este unul abuziv și are probleme serioase de legalitate, accentuând că acesta este în prezent examinat la procuratură.

Ulterior, subiectul a fost discutat la Consiliul Suprem de Securitate, unde reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii și ai organelor abilitate au confirmat că contractul de concesiune este unul abuziv și are probleme serioase de legalitate, astfel blocând înregistrarea companiei NR Investment Ltd ca nou acționar al Avia Invest SRL.

Într-un comunicat de presă transmis astăzi presei, compania NR Investments Ltd. a achiziționat integral compania Komaksavia Airport Invest Ltd, înregistrată în Cipru, astfel devenind indirect ultimul beneficiar efectiv al Avia Invest SRL cu 95% din acțiunile acesteia.

Guvernul declară va continua să colaboreze cu instituțiile de drept pentru a rezilia contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău.

Unimedia amintește despre Komaksavia Airport Invest, o companie off-shore din Cipru care a devenit acţionar majoritar al companiei Avia Invest în luna septembrie 2016.


Pub