PL condamnă modul „laș și fățarnic” în care guvernarea actuală ACUM - PSRM, „încearcă să pretindă că vizita lui Seghei Șoigu a fost una privată”

Partidul Liberal condamnă modul „laș și fățarnic în care guvernarea actuală ACUM - PSRM, încearcă să pretindă că vizita ministrului apărării al Federației Ruse, Seghei Șoigu, ar fi fost una privată. La fel, condamnăm intenția de a fi semnat un acord între cele două ministere de profil”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

Foto: UNIMEDIA

„1. În cadrul unor vizite private, oficialii nu participă la manifestații publice, nu înmânează drapele de lupta, nu oferă decorații, cu atât mai mult pe teritoriu ocupat ilegal, cum a făcut Șoigu în regiunea transnistreană.

2. Vizita în regiunea transnistreană poartă un caracter de susținere directă a trupelor ruse staționate ilegal în regiune, precum și de confirmare a agresiunii Federației Ruse asupra Republicii Moldova.

3. Sărbătorirea aniversării a 75-a de la “eliberarea” de sub așa-numita “ocupație germano - română”, cu organizarea manifestațiilor în comun de către Rusia și Presedinția RM au avut un caracter public și oficial, fiind trecute în agenda de lucru a Presedinției RM și Guvernului Rusiei.

4. Autorizarea de către Guvern a zborului lui Serghei Șoigu cu un avion militar special (Tu-214) spre Chișinău, precum și solicitarea survolării spațiului aerian al României în acest sens, reprezintă acte de trădare de către Guvern a intereselor naționale a RM. Cum este posibil ca Șoigu să vină în RM, în vizită “privată”, cu un avion special, al Ministerului Apărării al Rusiei?!

5. Intenția apărută în presă privind semnarea unui acord între Ministerul Apărării al Federației Ruse și Ministerul Apărării al RM, reprezintă un act de sfidare a independenței RM, atât timp cât armata de ocupație și munițiile armatei ruse se găsesc pe teritoriul RM. Singurul document care poate fi semnat este o foaie de parcurs privind calendarul retragerii armamentului și trupelor ruse din RM”, se arată în comunicat.

UNIMEDIA amintește că vizita Ministrului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, a fost una neoficială. Cel puțin asta a declarat prim-ministra Maia Sandu, care precizează că în cadrul vizitei, acesta nu are dreptul să ajungă la unele înțelegeri oficiale.


Pub