Maia Sandu după întrevederea cu John Bolton: „Vom negocia un nou Plan Individual de Acțiuni al Parteneriatului Moldova – NATO”

PE SCURT

„Anul acesta vom negocia un nou Plan Individual de Acțiuni al Parteneriatului Moldova – NATO și vom trece la cea de-a doua fază a Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare pentru Republica Moldova, susținerea SUA în aceste sens fiind fundamentală”, a declarat prim-ministra Maia Sandu după întrevederea cu John Bolton, consilierul președintelui SUA pentru securitate națională, care se află într-o vizită oficială la Chișinău.

Asistența SUA pentru modernizarea sectorului de securitate și apărare ajunge astăzi la aproximativ 15 milioane de dolari anual.

PE LUNG

Prim-ministra a menționat că cu asistența SUA, țara noastră va putea contribui la consolidarea capabilităților militare și la fortificarea sistemului de securitate național, abil în gestionarea amenințărilor atât convenționale, cât și hibride. „Doar așa putem deveni un partener stabil care nu doar consumă, dar și oferă securitate”, a subliniat Maia Sandu.

Totodată, prim-ministra a spus că își dorește ca subiectele prioritare de pe agenda Guvernului, formulate în baza necesităților și așteptărilor cetățenilor, și anume combaterea corupției mari, reducerea sărăciei, crearea oportunităților de dezvoltare economică, găsirea modalităților pentru diversificarea surselor energetice, să fie în continuare elementele-cheie ale agendei de cooperare bilaterală. Maia Sandu a precizat că Guvernul mizează pe susținerea partenerilor americani în implementarea reformelor critice pentru transformarea Republicii Moldova într-un stat cu adevărat democratic.

La rândul său, John Bolton a reconfirmat determinarea SUA de a continua colaborarea cu țara noastră în domenii, precum reforma justiției, lupta împotriva corupției și a spălării banilor, dialogul bilateral strategic.

„În numele Guvernului SUA, vă asigur că aveţi toată susţinerea noastră pentru a combate corupția, un obiectiv extrem de important pentru potențialii investitori și parteneri de afaceri din Statele Unite ale Americii. Succesul dumneavoastră în acest domeniu va avea implicații serioase pentru Moldova, dar și pentru parteneriatele cu alte țări ale lumii. SUA cred cu tărie în suveranitatea și independența Republicii Moldova și este decizia țării voastre ce viitor va alege, fără a fi influențată din exterior”, a declarat consilierul preşedintelui SUA pentru securitate naţională.

Oficialii s-au referit, de asemenea, la vizita ce urmează să o întreprindă în SUA şefa Executivului de la Chişinău împreună cu alți membri ai Guvernului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.