Modificări în sectorul justiției
Social 28 august 2019, 23:13 | 1356

Crearea unui filtru suplimentar pentru alegerea procurorului general, reducerea numărului de judecători ai Curții Supreme de Justiție, dar și majorarea numărului de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Acestea sunt câteva reforme din justiție, prezentate astăzi de către ministrul Olesea Stamate. La eveniment au participat Igor Dodon, Zinaida Greceanâi, Maia Sandu și Andrei Năstase.

Pentru a stabili cine dintre actualii judecători va rămâne în noua componență a CSJ, va fi aplicat un mecanism de evaluare externă, efectuat de o comisie independentă, care va avea 18 membri, printre care șase experți europeni. De asemenea, s-a propus completarea Consiliului Superior al Magistraturii cu încă trei membri. Doi dintre ei să fie numiți de Guvern și unul - de Președinție. Iar printre membrii Consiliului Superior al Procurorilor ar urma să fie încă doi reprezentanți ai societății civile - unul desemnat de Guvern, altul - de Forumul Societății Civile din Parteneriatul Estic. Președintele Igor Dodon a desenat reforma pe o foaie, cu pixul.

Iar cât privește procurorul general....

Igor Dodon nu a fost de acord cu acest lucru.

Reforma prevede anularea condiției privind vechimea în muncă, de cinci ani, în Procuratură, a candidatului. Autoritățile promit că întreg procesul de reformare va fi unul transparent.

Noua reformă a justiţiei urmează să fie supusă dezbaterilor publice. 

Opinia ta contează. Comentează!