image
Sursa foto: ortodox.md

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută și ca Sfânta Maria Mare

Creştinii ortodocşi de stil vechi, sărbătoresc astăzi „Adormirea Maicii Domnului”, sărbătoare religioasă cunoscută ca Sfânta Maria Mare. Postul s-a încheiat, iar în biserici vor fi oficiate liturgii. În mai multe localităţi din țară este sărbătorit şi hramul.

Adormirea Maicii Domnului aminteşte de momentul plecării Sfintei Fecioare Maria din lumea aceasta. După Răstignirea şi Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, Sfânta Maria a trăit sub ocrotirea Apostolului Ioan la Ierusalim şi Efes.

Biblia nu mai spune nimic despre Maica Domnului din momentul coborârii Duhului Sfânt, dar tradiţia bisericească precizează că ea a murit la Ierusalim şi a fost înmormântată lângă grădina Ghetsimani. Apostolul Toma n-a fost prezent la înmormântare şi a venit după trei zile.

A vrut să mai vadă o dată trupul Fecioarei Maria şi a deschis mormântul. A găsit, însă, mormântul gol.

Pe această tradiţie se bazează credinţa creştină că după moarte, Maica Domnului a fost ridicată cu trupul la cer, fiind primul om înviat după învierea lui Iisus Hristos.

Obiceiuri de Sfânta Marie Mare

• Astăzi nu se face joc. Abia a doua zi feciorii își organizează jocul în sat.

• După Sf. Maria Mare se pot face și nunți și tot acum încep târgurile de toamnă.

• Se fac praznice de pomenire pentru cei morți și pentru cei vii.

• Ciobanii desfac staulele, stânele încep să coboare la țarina de lângă sat, după cum e vremea, să nu-i prindă omătul acolo. Fiecare gospodar își alege oile din turmă și le ia în grijă proprie, de unde și zicală „La Sfânta Marie Mare / Coboară oile la vale”.

• Pot să înceapă semănăturile de toamnă.

• Stuparii cercetează producția albinelor și recoltează primii faguri cu miere, pe care îi împarte cu familia. De asemenea, se fac daruri cu miere că să guste și cei care nu au stupi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: