Turcia se pregătește să inunde un oraș istoric, cu mii de locuitori. Protestele au eșuat

Un oraș istoric din Turcia, a cărui existență datează de acum 12.000 de ani și în care trăiesc în prezent mii de persoane, este în pericol să fie distrus.

Foto: CNN

Responsabile sunt autoritățile locale care, în ciuda campaniilor duse de opoziție zeci de ani, plănuiesc să inunde regiunea.

Operațiunea din Hasankeyf – oraș situat în sud-estul Turciei, pe malul râului Tigru - începe în 8 octombrie, a anunțat sâmbătă guvernatorul regional, ceea ce a stârnit furia rezidenților, care au la dispoziție o lună să își părăsească locuințele, scrie CNN, citat de stirileprotv.ro.

Decizia vine în contextul construirii în regiune a barajului Ilisu, care va produce energie.

Acesta este un proiect controversat care a stârnit numeroase dispute, ani la rând, și care a pierdut susținerea guvernelor străine din cauza impactului devastator pe care îl are asupra orașului antic. Se estimează că orașul Hasankeyf dateză de aproximativ 12.000 de ani, astfel că este considerat a fi una dintre cele mai vechi așezări din Mesopotamia.

Oraș antic / Sursa:CNN
Oraș antic / Sursa:CNN
Oraș antic / Sursa:CNN
Oraș antic / Sursa:CNN
Oraș antic / Sursa:CNN
Oraș antic / Sursa:CNN

Printre cele mai semnificative elemente din oraș sunt rămășițele unui pod din secolul al XII-lea, un mormânt cilindric din secolul al XV-lea, ruinele a două moschei și sute de peșteri naturale.


Pub