Stop cadru: Schema de reformare a justiției, desenată cu pixul pe foaie și prezentată de Igor Dodon

Prezentare „prezidențială” din partea lui Igor Dodon. Președintele a prezentat schema de reformare a justiției, pe o foaie A4, desenată cu pixul.

„Asta e sistemul judecătoresc din RM. Scurt... CSM-ul, Curtea Supremă de Justiție, Curțile de Apel, Institutul Justiției, se numește dacă nu mă greșesc, și Judecătoriile raionale.

Ce vrem noi să facem? Vrem, în primul rând, să evaluăm de sus în jos pe toți. La noi ce se întâmplă, îi băteau pe ăștia de jos, dar sus capul rămâne același.

Ceea ce ne-am propus noi, Comisia de evaluare, despre care a vorbit doamna ministru, trebuie să înceapă evaluarea de sus în jos. Evident, ne punem că scop să ajungem și la judecătorii de jos, dar începem cu CSJ-ul și mergem pe rând, Curțile de Apel, tot în jos să ne clarificăm.

Vreau să va spun că unele state din regiune, Europa, nu obligatoriu membrii UE, după o astfel de evaluare 50-60 la sută din procurori și judecători au plecat singuri. Când s-a început procesul de evaluare, au cerut să explice de unde casele, de unde mașinile și de unde averile. Vreau să dau mesajul foarte clar, pentru procurori și judecători, că abordarea va fi una foarte serioasă”, a declarat Dodon.

UNIMEDIA precizează că se propune reducerea numărului de judecători ai Curții Supreme de Justiție de la 33 la 17, a anunțat ministra Olesea Stamate. Igor Dodon a spus că modificările propuse vor începe să fie dezbătute în Parlament chiar la începutul sesiunii de toamnă-iarnă.


Pub