(stop cadru) Vladimir Voronin, despre numirile de la Curtea Constituțională: „A fost o decizie luată „netransparent” și „semi-mafiotic””

Fostul președinte a Republicii Moldova, Vladimir Voronin, este de părere că rezultatele finale ale Curții Constituționale au fost o înțelegere între PSRM și ACUM.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit lui, scandalul iscat în urma deciziei finale în privința mebrilor Curții Constituționale aă pus multe semne de întrebare în legătură cu transparența, corectitudinea și depolitizarea Curții Constituționale, despre care vorbește noua guvernare.

Vladimir Voronin mai consideră că deturnarea rezultatelor inițiale ale concursului pentru membrii CC, pe care îi consideră „persoane, profesioniști, cu experiență și oameni cumsecade” cu ceilați doi candidați (numiți de Parlament), a fost o decizie luată „netransparent” și „semi-mafiotic”.

De asemenea, președintele PCRM este de părere că această decizie de a schimba candidații a fost luată între ACUM și PSRM, iar prevederile regulamentului despre concurs au fost totalmente încălcat. „Ori numai Maia Sandu, ori cu Năstase împreună, nu pot spune, pentru că nu am participat. Ei s-au înțeles că trebuie să fie unul din partea ACUM printre candidații aceștia, iar din partea socialiștilor, Dodon a insistat să fie președintele Curții Constituționale. Au încălcat regulamentul despre concurs fiindcă nu au anulat nici acele decizii ale concursului”, a specificat președintele PCRM

Pe final, Vladimir Voronin a menționat că și-a dat seama că aceasta este o înțelegere între PSRM-ACUM după ce aceștia au ieșit în față cu alți candidați, decât cei inițiali: „Eu când am văzut cum au anulat rezultatul concursului și cum au ieșit ei la suprafață cu alți candidați, eu am spus deodată că aceasta este înțelegere. Nu putea altfel să se voteze o parte, iar Parlamentul cu altă parte, dacă nu ar fi fost această înțelegere.”

Menţionăm că, Eduard Ababei și Serghei Țurcan au fost numiţi în funcţia de judecători constituţionali printr-o Hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii din 30 iulie 2019, Liuba Şova şi Nicolae Roşca au fost numiţi în funcţie printr-o Hotărâre a Guvernului din 15 august 2019, iar Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan au fost numiţi în funcţie printr-o Hotărâre a Parlamentului din 16 august 2019.”

Amintim că, Vladimir Țurcan a fost ales președinte al Curții Contituționale.


Pub