Temperaturile sunt atât de ridicate în Groenlanda încât copiii se joacă la plajă

Temperaturile au crescut atât de mult în Groenlanda încât localnicii au acum posibilitatea de a face plajă, scrie stirileprotv.ro.

Foto: AFP

În ciuda bucuriei copiilor, cele 22 de grade din Groenlanda nu sunt privite cu ochi buni. Încălzirea globală afectează într-un ritm fără precedent ghețarii din zonele arctice, scrie The Mirror.

Pentru localnicii din Qaanaaq, un orășel din nord vestul Groenlandei, hainele sumare, înmulțirea insectelor și plimbările pe plajă au devenit o obișnuință. Nu ar fi nimic deosebit dacă aceste lucruri nu s-ar întâmpla atât de aproape de Cercul Arctic.

De asemenea, în contextul încălzirii globale accelerate, Groenlanda devine un reper strategic de interes pentru actorii economici globali, care doresc să pună stăpânire pe regiune.

Pe măsură ce gheața se topește, se deschid tot mai multe căi de transport către regiune, dezvăluind numeroase zăcăminte naturale neexploatate, precum petrol, gaze naturale și minerale. Aceste bogății stârnesc interesul marilor puteri globale, care văd regiunea ca pe un nou avantaj geopolitic și economic, arată AP într-o analiză.


Pub