Conceptul reformei în sectorul justiției. Ce presupune acesta

PE SCURT

Ministerul Justiției a prezentat astăzi conceptul reformei în sectorul justiției. Acesta prevede între altele îngustarea competenţei Curții Supreme de Justiție, concentrarea Procuraturii Anticorupție pe investigarea cazurilor de corupţie mare, completarea numărului membrilor CSM, dar și modificarea criteriilor de selectare a procurorului general.

De asemenea, este prevăzută evaluarea judecătorilor. Cei de la CSJ, președinții și vicepreședinții Curților de Apel vor fi supuși evaluării unei comisii independente compuse de 18 membri, inclusiv șase experți europeni – foști judecători și procurori din spațiul UE.

PE LUNG

La briefingul de presă, unde a fost făcută prezentarea reformei în sectorul justiției, au participat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, prim-ministrul, Maia Sandu și viceprim-ministrul, Andrei Năstase.

Olesea Stamate, ministra Justiției, a menționat că actuala reformă a justiţiei are drept obiectiv crearea unor condiții de bună funcționare a sectorului justiţiei, care garantează supremația legii, respectarea drepturilor omului, dar și asigură un mediu favorabil dezvoltării economiei, atragerii investițiilor externe și prosperării țării.

Curtea Supremă de Justiție

Reforma presupune îngustarea competenților CSJ, astfel încât aceasta să se focuseze pe unificarea practicii judiciare şi mai puţin pe examinare în fond a cauzelor. Asta induce respectiv şi modificarea numărului de judecători, reducerea de la 33 la 17.

Pentru a stabili are dintre actualii judecători vor rămâne în noua componenţă a Curţii, aceştia vor fi supuşi unui mecanism de evaluare externă, efectuată de o comisie independentă compusă din 18 membri, profesionişti, cu o reputaţie ireproşabilă, inclusiv şase experţi europeni, foşti judecători şi procurori din spaţiul UE.

Aceeaşi comisie va evalua şi preşedinţii Curţilor de Apel şi a instanţelor judecătorești, precum și vicepreședinții Curților de Apel și a anumitor instanțe de fond.

Consiliul Superior al Magistraturii

Ministerul Justiției propune completarea numărului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu încă trei membri, profesori titulari cum prevede Constituţia.

Propunerea este ca doi dintre aceşti trei sa fie numiţi de Guvern şi unul de Preşedinţie. Din cei şase judecători aleşi actualmente de Adunarea Generală a Judecătorilor în CSM trei să fie de la nivelul primei instanţe, doi de la Curţile de Apel şi unul de la CSJ.

Procuratura Anticorupţie

Această instituţie urmează să se concentreze pe investigarea cazurilor de corupţie mare, fiind transferate o parte din competenţele actuale ce ţin de corupţia sistemică către Centrul Național Anticorupție.

Totodată, procurorii din Procuratura Anticorupţie vor fi supuşi aceluiaşi sistem de evaluare similară cu evaluarea judecătorilor. Vor fi evaluaţi şi procurorii şefi ai subdiviziunilor Procuraturii Generale, procurorii şefi ai procuraturilor specializate, teritoriale şi de circumscripţii. Şi adjuncţii procurorilor şefi şi procuraturilor specializate de circumscripţii a procuraturilor teritoriale Chişinău, Bălţi, Cahul şi Comrat vor trece prin acelaşi mecanism de evaluare.

Consiliul Superior al Procurorilor

Se va suplini numărul membrilor CSP cu încă doi reprezentanţi ai societăţii civile. Se propune şi completarea în rândul membrilor de drept ai CSP cu preşedintele Uniunii Avocaţilor.

Selectarea procurorului general

Se propune ca procurorul general să fie ales de către CSP în baza unei liste scurte propusă de Ministerul Justiţiei.

Candidaţii urmează să fie selectaţi în bază de concurs de către o comisie formată la Ministerul Justiţiei. De asemenea, se propune eliminarea criteriului obligatoriu de experienţă în organele procuraturii de cinci ani pentru candidatul la funcţia de procuror general.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.