Nou concept de reformă a justiției: Competențele CSJ și PA

Anticoruptie.md
28/08/2019
Captura video privesc.eu

Un nou concept privind reforma instituțiilor-cheie din domeniul justiției a fost prezentat, miercuri, de ministra Justiției, Olesea Stamate. Acesta prevede modificări legate de organizarea Curții Supreme de Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Procuraturii Anticorupție și Consiliului Superior al Procurorilor. O comisie independentă va examina integritatea și performanța judecătorilor celor mai importante instanțe de judecată, dar și a angajaților procuraturilor teritoriale și de circumscripție. La eveniment au participat președintele Igor Dodon, prim-ministra Maia Sandu, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi și vicepremierul și ministru de Interne, Andrei Năstase.

Curtea Supremă de Justiție

Conceptul, prezentat de ministra Olesea Stamate, propune reducerea competenței Curții Supreme de Justiție la unificarea practicii judiciare și, mai puțin, la examinarea în fond a cauzelor. Acest fapt duce la reducerea numărului de judecători de la 33 la 17.

„Pentru a stabili care dintre judecători vor rămâne în noua componență a Curții, aceștia vor fi supuși unui mecanism de evaluare externă, efectuată de o comisie independentă alcătuită din 18 membri, profesioniști cu o reputație ireproșabilă, inclusiv șase experți europeni, foști judecători și procurori din spațiul UE”, a precizat ministra.

Comisia respectivă urmează să evalueze judecătorii în baza a trei criterii principale: integritatea, calitățile profesionale și cele personale. În urma verificării, judecătorul fie rămâne în cadrul noii componențe a curții, fie este transferat într-o altă instanță în funcție de locurile disponibile. Totodată, rezultatele raportului comisiei vor fi transmise către Autoritatea Națională de Integritate și Inspecția Judiciară pentru a întreprinde acțiunile necesare.

Aceeași comisie va evalua, la prima etapă, președinții și vicepreședinții curților de apel și ai anumitor instanțe de fond.

Consiliul Superior al Magistraturii

Potrivit ministrei, numărul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii urmează să fie completat cu alți trei membri, profesori titulari, după cum prevede Constituția. Doi dintre cei trei urmează să fie numiți de Guvern și unul de Președinție. Autorii conceptului își propun să asigure o reprezentare mai largă a sistemului judecătoresc în Consiliul Superior al Magistraturii. Mai exact, dintre cei șase judecători aleși în prezent de Adunarea Generală a Judecătorilor, trei să fie din partea primei instanțe, doi din partea curților de apel și unul de la Curtea Supremă de Justiție.

Procuratura Anticorupție

Procuratura Anticorupție să se concentreze pe investigarea cazurilor de corupție mare. Astfel, o parte din competențele privind corupția sistemică va fi transferată către Centrul Național Anticorupție. Reprezentanții Procuraturii Anticorupție vor fi supuși aceluiași sistem de evaluare de comisia externă similară evaluării judecătorilor. Vor fi evaluați inclusiv procurorii-șefi ai diviziunilor Procuraturii Generale. Procurorii-șefi ai procuraturilor teritoriale și de circumscripție, precum și adjuncții procurorilor-șefi teritoriali și de circumscripție – Chișinău, Bălți Cahul și Comrat – vor trece prin același mecanism de evaluare.

Consiliul Superior al Procurorilor

Ministerul Justiției propune, de asemenea, suplinirea numărului membrilor Consiliului Superior al Procurorilor cu doi reprezentanți ai societății civile – unul să fie desemnat de Guvern, iar celălalt de Forumul Societății Civile pentru Parteneriatul Estic. De asemenea, s-a propus ca rândul membrilor de drept ai Consiliului Superior al Procurorilor să fie completat cu președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Procurorul General

Procurorul General să fie ales de Consiliul Superior al Procurorilor în baza unei liste scurte propuse de Ministerul Justiției. Candidații din aceasă listă scurtă urmează să fie selectați, în baza unui de concurs, de o comisie formată de Ministerul Justiției dintre doi foști judecători, un procuror cu reputație ireproșabilă și experiență, ministrul Justiției, un reprezentant al societății civile și un psiholog.

Totodată, Ministerul Justiției propune eliminarea criteriului obligatoriu de cinci ani de experiență în cadrul Procuraturii pentru candidatul la funcția de procuror general. „Dorim să lărgim spectrul persoanelor care ar putea să candideze la această funcție, prin extinderea termenului de experiență până la zece ani în activitate, fie de procuror, fie de judecător, fie de avocat”, a explicat Stamate.

Ministra Justiției a mai declarat că va asigura un proces participativ transparent de consultare și aprobare a acestor proiecte de legi. Igor Dodon și Maia Sandu și-au anunțat sprijinul pentru adoptarea acestor modificări legislative.

Anticoruptie.md
28/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii