/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ 28 de ani de independență. Politicienii din opoziție sunt de părere că astăzi nu prea avem motiv de sărbătoare

missing
27 august 2019, ora 23:13

În timp ce unii sărbătoresc independența, alții încă visează la ea. Nu văd motiv de sărbătoare nici democrații, care acuză actuala guvernare că a oferit Republica Moldova pe tavă rușilor. Și majoritatea oamenilor de rând spun că situația politică le taie din cheful de a marca această zi, așa cum și-ar fi dorit.

Mesajul șefului statului a fost unul plin de optimism.

IGOR DODON, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „28 de ani de independență este doar începutul și eu, spre exemplu, sunt mândru că avem această independență. Da, avem probleme. Dar important că mergem înainte, am păstrat statalitatea și trebuie să o consolidăm”.

De partea cealaltă, Maia Sandu a enumerat câteva probleme din cauza cărora Republica Moldova încă nu este pe deplin independentă.

MAIA SANDU, ȘEFA GUVERNULUI: „Republica Moldova nu poate fi independentă pe deplin atunci când are o armată străină pe teritoriul ei. Atunci când nu are independență energetică”.

Și politicienii din opoziție sunt de părere că astăzi nu prea avem motiv de sărbătoare, iar vina o dau pe actuala guvernare.

PAVEL FILIP, PREȘEDINTELE FRACȚIUNII PDM: „La 28 de ani de independență, Republica Moldova rămâne în continuare dependentă, în mare parte de forțe din afara țării”.

Aflat undeva peste hotarele țării, și fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, a transmis un mesaj în care spune că:

 VLAD PLAHOTNIUC, EX-PREȘEDINTE PDM: „Din păcate, Moldova nu mai poate fi numită independentă, fiindcă nu există independență atunci când instituțiile statului sunt conduse de lideri politici loiali Moscovei, care sunt și șantajabili.

A criticat guvernarea și Ilan Șor, deputatul căutat de Interpol în 194 de țări. Acesta apare într-o nouă înregistrare video, în care însă nu spune nimic despre locul aflării sale.

ILAN ȘOR, PREȘEDINTELE FRACȚIUNII „PARTIDUL ȘOR”: „Nu poate fi o țară independentă când prim-ministrul are principalul obiectiv să lupte cu corupția și, în același timp, face coaliție cu cel mai mare corupt al țării”.

Și majoritatea oamenilor de rând, care au urmărit depunerile oficiale de flori, spun că nu avem încă ce sărbători.

O zi împovărată, cineva acum nu are ce să mănânce, cineva nu are cu ce să gătească copiii să-i ducă la școală.

„Pe hîrtie da, dar de facto nu, că vin cumătrii, neamurile și ne conduc, numai vin să fure și să se ducă. Nu mă uit eu la ăștia, cu iepuri într-înșii, nu fac nici un pic de ordine. – Adică nu sărbătoriți azi? – Nu, eu nici nu mă uit la sărbători”.

Ziua Independenței semnifică tot mai puțin și pentru tineri.

„Zi veselă. – De ce? Că-i ziua „Independenței”.

„- Ce gânduri aveți azi? – Nu știm istorie”.

„Parcă tot dispare patriotismul acesta. Ne simțim oarecum mai …nu așa independenți. Ori din cauza politicii, ori că oamenii nu mai cred, și-au pierdut toată încredea în politica de azi”.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram