Brazilia respinge ajutorul propus de statele din G7 pentru combatarea incendiilor din Amazonia

Brazilia respinge ajutorul propus de statele din G7 pentru combatarea incendiilor din Amazonia, a anunţat şeful de cabinet al preşedintelui Jair Bolsonaro, cerându-i preşedintelui francez Emmanuel Macron să se ocupe de 'coloniile lui' şi ironizându-l pentru incendiul de la catedrala pariziană Notre-Dame.

Foto: Adriano Machado

„Le mulţumim, dar aceste mijloace ar fi poate mai pertinente pentru reîmpădurirea Europei”, a replicat Onyx Lorenzoni, şeful de cabinet al lui Bolsonaro, scrie Agerpres.

Preşedintele francez a anunţat că G7 a convenit un plan de ajutor „de cel puţin 30 milioane de dolari” pentru reîmpădurirea Amazoniei, plan ce va fi finalizat în cursul Adunării Generale a ONU la sfârşitul lui septembrie.

„Brazilia este o naţiune democratică, liberă şi care nu a avut niciodată comportamente colonialiste şi imperialiste cum este poate obiectivul francezului Macron. De altminteri, cu un nivel puternic de respingere pe plan intern”, a mai afirmat Lorenzoni.

Anterior, ministrul brazilian al mediului, Ricardo Salles, afirmase că ajutorul propus de G7 este 'binevenit'. A urmat însă o reuniunea a preşedintelui Bolsonaro cu câţiva miniştri, iar şeful său de cabinet a schimbat tonul.

„Nu putem accepta ca un preşedinte, Macron, să lanseze atacuri deplasate şi gratuite contra Amazoniei, nici să-şi deghizeze intenţiile în spatele unei 'alianţe' a statelor G7 pentru a 'salva' Amazonia, ca şi când ar fi o colonie”, a scris și președintele Braziliei, Bolsonaro.


Pub