Cinci lucruri de știut despre incendiile alarmante din Amazon

Pădurea tropicală Amazon arde în prezent într-un ritm alarmant. Viteza cu care pădurea tropicală arde acum este una record. De la începutul anului 2019, Brazilia a detectat aproape 73.000 de incendii în această regiune, cele mai multe din 2013, anul în care Institutul Național de Cercetări Spațiale a început să țină evidența, scrie playtech.ro.

Foto: USA Today

Ce e, de fapt, Amazon

Amazon este cea mai întinsă pădure tropicală de pe suprafața planetei. Se întinde pe teritoriul a opt țări și reprezintă aproximativ 40% din întreaga suprafață a Americii de Sud. În general, aici umiditatea este foarte ridicată, există o cantitate foarte mare de precipitații, iar temperaturile sunt și ele destul de ridicate în regiune.

Pădurea tropicală Amazon este cel mai biodivers teritoriu de pe suprafața planetei noastre. Este casa a milioane de specii de plante, animale, insecte sau alte forme de viață. În plus, în Amazon locuiește și un număr destul de mare de oameni, în principal băștinași.

De unde au pornit incendiile din Amazon

Potrivit experților, în mod obișnuit, nivelul de umiditate din acest ecosistem este mult prea ridicat pentru ca un incendiu să poată fi întreținut pentru o perioadă lungă de timp. Este extrem de dificil ca un mediu atât de umed cum e pădurea tropicală să poată lua foc, chiar și în sezonul uscat. Acesta începe în perioada iulie-august și se termină în luna noiembrie.

Astfel, există posibilitatea ca omul însuși să fie de vină pentru incendiile devastatoare din regiune. Un număr mare de fermieri și proprietari de terenuri recurg la foc pentru a elibera solul. Acesta este cel mai rapid și ieftin mod prin care pot scăpa de vegetația nefolositoare și transforma terenul într-unul agricol, pe care să poată cultiva.

Situația e foarte de gravă, însă nu vom rămâne fără oxigen

Datorită vastelor sale păduri, Amazon este denumită deseori ca fiind „plămânii” planetei noastre. Teoretic, aceasta ar genera aproximativ 20% din oxigenul Pământului. Totuși, acesta pare să nu fie nimic altceva decât un mit. În primul rând, nu e clar de unde a venit această cifră. Unii oameni de știință susțin că, de fapt, cantitatea de oxigen pe care Amazonul o produce ar fi mai degrabă undeva la 6%.

Experții explică acest lucru foarte simplu: E adevărat că Amazon produce o cantitate mare de oxigen, însă plantele din regiune folosesc această cantitate în procesul de respirație. Plantele folosesc acest proces pentru a converti nutrienții din sol în energie.

Pe de altă parte, chiar dacă acest lucru ar fi adevărat, plantele pe care fermierii le vor cultiva ulterior pe aceste suprafețe vor oferi și ele o cantitate mare de oxigen. Astfel, un deficit de oxigen la nivelul planetei nu pare a fi deloc o situația plauzibilă.

Ce legătură are președintele Braziliei cu incendiile din Amazon

Într-o oarecare măsură, factorii politici ar putea avea o implicare în situația actuală din Amazon. Grupurile de mediu îl acuză pe Jair Bolsonaro, președintele Braziliei, pentru punerea în pericol a pădurii tropicale. Ar fi reușit să facă acest lucru prin relaxarea legilor și controalelor în legătură cu despăduririle. De asemenea, a redus bugetul agențiilor de mediu din țară cu 23 de milioane de dolari.

Acesta a fost ales președinte în 2018, iar în campania electorală a promis că va restaura economia țări prin exploatarea potențialului economic al Amazon. Totuși, multe agenții de mediu susțin că vina îi aparține într-o mare măsură președintelui Bolsonaro. Cei de la Greenpeace chiar l-au numit pe acesta drept o amenințare la echilibrul climatului planetei.

Relația dintre despăduriri și incendiile din regiune este una strânsă și ambele contribuie la amplificarea. Copacii rețin o cantitate mare de apă, iar acesta este unul dintre motivele pentru care ecosistemul este unul atât de umed. Cu cât dispar mai mulți copaci, cu atât mediul devine mai uscat, iar condițiile sunt din ce în ce mai propice pentru întreținerea incendiilor.

Pe de altă parte, președintele Braziliei dă, la rândul său, vina pe ONG-uri. Acesta crede că focurile au fost pornite chiar de acestea, ca răzbunare pentru tăierile de fonduri pe care le-a făcut după ce a fost ales.

Cine va stinge incendiile

Partea proastă e că incendiile din Amazon încă nu au fost stinse.Președintele Bolsonaro a reacționat abia în urma presiunilor liderilor europeni. În urma summit-ului G7, aceștia au amenințat ruperea unui acord comercial cu Brazilia, în cazul în care oficialii nu vor lua măsuri.

Președintele statului sud-american a hotărât să implice armata țării în situație. Astfel, va trimite în Amazon 44.000 de trupe care vor încerca să stingă incendiile din pădurea tropicală.

De asemenea, liderii de la G7 au fost de acord să ofere ajutor logistic și financiar pentru a reuși să țină sub control dezastrul.


Pub