Ministrul de Externe Nicu Popescu: Ne dorim adoptarea unei noi declaraţii privind cooperarea strategică cu România

PE SCURT

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Nicu Popescu speră să fie adoptată o nouă declaraţie privind cooperarea strategică Bucureşti – Chişinău pentru următorul deceniu.

„Se împlinesc curând zece ani de la declaraţia privind instituirea unui Parteneriat strategic între România şi Republica Moldova şi ne-am dori adoptarea unei noi declaraţii care să pună bazele cooperării noastre strategice şi pentru următorul nostru deceniu”, a menționat Popescu, la București, în declaraţia de presă comună susţinută cu ministrul român de Externe, Ramona Mănescu.

PE LUNG

Ministrul de Externe a afirmat că obiectivul Guvernului de la Chişinău este să dezvolte şi să se mişte dintr-o situaţie în care să fie o comunitate de istorie, limbă şi cultură într-o situaţie în care mai avem şi o comunitate de infrastructură pe cât mai multe domenii posibile, în domeniul energetic, în domeniul telecomunicaţiilor, al comunicaţiilor, al investiţiilor, pentru că doar prin realizarea acestor proiecte concrete Republica Moldova poate fi ancorată şi mai ferm în spaţiul european cu sprijinul şi prin România.

El a menţionat că, de aproape trei decenii, Republica Moldova are independenţă politică, iar treptat şi-a edificat „un grad sporit de independenţă economică şi comercială”, care se datorează în mare parte Acordului de asociere cu UE. „Sper că în următoarele luni vom asista şi la o situaţie în care Republica Moldova va fi independentă şi energetic, atunci când sper că împreună vom putea deschide gazoductul Ungheni – Chişinău prin care Republica Moldova va fi conectată la reţeaua de gaze europene prin intermediul României”, a adăugat ministrul.

La rândul său, ministra de Externe a României, Ramona Mănescu, a reiterat susţinerea României pentru parcursul european al Republicii Moldova.

„Obiectivul strategic al României în relaţia cu Republica Moldova rămâne acela de a susţine ferm parcursul european, agenda europeană. Am confirmat interesul nostru major pentru avansarea agendei bilaterale de cooperare”, a menționat ea.

Ea a precizat că s-a convenit ca, în plus faţă de numeroasele proiectele prioritare, să se facă şi un demers de identificare, fie pe bază bilaterală, fie în formatul UE, a posibilităţii de transfer de expertiză care să sprijine eforturile Republicii Moldova de avansare a reformelor asumate.

Sursa: Agerpres

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.