Indonezia își schimbă capitala
Externe 27 august 2019, 20:01 | 2094

Autoritatile din Indonezia intentioneaza sa mute capitala tarii de la Jakarta in urma unui proiect de relocare ce va costa nu mai putin de 34 de miliarde de dolari. Cum isi explica oficialii decizia aflati din urmatorul grupaj de stiri externe.

INDONEZIA O regiune acoperită de junglă din estul insulei Borneo va deveni noua capitală a Indoneziei, în condiţiile în care actuala capitală, Jakarta, se scufundă accelerat în Marea Java. Relocarea a fost anunţată de preşedintele ţării, care a recunoscut că transferul va fi o acţiune complicată şi costisitoare. Ambiţiosul proiect va costa în jur de 34 de miliarde de dolari și ar putea dura în jur de 10 ani. Jakarta, un oraș cu peste 10 milioane de locuitori, se scufundă într-un ritm alert din cauza extragerii peste limite a apei din sol. Noua capitală nu are încă un nume.

MAREA BRITANIE Pentru a reduce cozile ce se formează în timpul verificării bagajelor, Guvernul de la Londra a anunțat că aeroporturile britanice vor fi dotate cu scanere 3D, până la sfârșitul anului 2020. Tehnologia este similară tomografelor folosite în spitale și oferă o imagine clară a conţinutului valizelor, din toate unghiurile, cu posibiltatea de a focaliza pe detalii. Astfel, călătorii nu vor mai fi nevoiți să își scoată din bagajele de mana laptopurile și lichidele înainte de a trece prin zona controlului de securitate de pe aeroport, așa cum se întâmplă în prezent.

INDONEZIA Autoritățile indoneziene au hotărât să închidă pentru public insula Komodo, acolo unde trăiesc celebrele șopârle uriașe, în încercarea de a stopa braconajul și de a permite refacerea populației de cerbi, porci mistreți și tauri, care reprezintă principala hrană a reptilelor. Totodată, populația locală, estimată la aproape 2.000 de persoane, va fi evacuată. Măsura urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie anul viitor și va fi valabilă un an. Peste 176 de mii de turiști au vizitat în 2018 Parcul Național Komodo, arie protejată, declarată patrimoniu UNESCO în 1991. 

Opinia ta contează. Comentează!