R. Moldova celebrează 28 de ani de la proclamarea independenței

Valeria Vițu
27/08/2019

Republica Moldova sărbătorește 28 de ani de la proclamarea independenţei față de Uniunea Sovietică. Cu acest prilej, atât în Chișinău, cât și în localitățile din țară, marți, sunt organizate mai multe acțiuni culturale. „Haideți să avem o altfel de Zi a Independenței, una în care descoperim frumusețea țării noastre, a oamenilor noștri și în care ne bucurăm unii de alții”. Este îndemnul lansat de Executivul de la Chișinău, condus de Maia Sandu. Între timp, tot mai multe mesaje de felicitare, din partea oficialilor străini, sunt adresate cetățenilor moldoveni. Spre exemplu, ambasadorul SUA la Chișinău, deși se află de 10 luni în R.Moldova, a ținut să felicite cetățenii moldoveni, în limba română, scrie rfi.ro

„În doar 28 de ani ați parcurs un drum în calitate de stat suveran și independent, liber să-și aleagă singur viitorul”

Ambasadorul Dereck J. Hogan a menționat că „în doar 28 de ani R.Moldova a parcurs un drum în calitate de stat suveran și independent, liber să-și aleagă singur viitorul. Acesta este un proces continuu, țara mea are 243 de ani și încă lucrăm pentru a o îmbunătăți. Împărtășim dorința voastră de a avea o țară cu un Guvern al poporului, care să întărească instituțiile guvernamentale, inclusiv prin combaterea corupției și reformarea justiției”.

”Mă aflu în Moldova de doar zece luni, dar în acest scurt timp, atât eu, cât și familia mea am ajuns să îndrăgim această țară. Am călătorit în mai multe regiuni din Moldova și am descoperit peisaje rurale uimitoare, orașe pline de viață și, cel mai important, oameni minunați și generoși care sunt mândri de țara lor”, susține ambasadorul Hogan.

Totodată, ambasadorul spune că SUA vor rămâne partenerul strategic al Republicii Moldova și al cetățenilor săi în procesul de construire a unei societăți mai prospere și democratice și afirmarea locului bine meritat în Europa.

Maia Sandu: ”La doar 28 de ani, Republica Moldova abia învață să fie un stat”

Cu prilejul Zilei Independenței, premierul Maia Sandu susține că ”la doar 28 de ani, Republica Moldova abia învață să fie un stat”. ”Unii încearcă să-i inventeze tradiții „stataliste” seculare, dar în realitate Moldova este un stat tânăr, cu instituții fragile, în plină formare, care trebuie consolidate și dezvoltate”, spune premierul Maia Sandu. Potrivit șefei executivului, „dacă aveam un stat atât de vechi cum se pretinde, el nu se lăsa capturat atât de ușor de căpușa oligarhică, pe care abia am reușit să o eliminăm prin efort comun, dar efectele căreia le resimțim din plin. Învățăm să fim un stat responsabil și eficient, iar pentru noi un stat responsabil este acela care lucrează pentru cetățenii săi”, declară Maia Sandu, citată de Ipn.md.

În opinia prim-ministrului moldovean, ”ca stat nu am reușit să oferim oamenilor siguranța în ziua de mâine”. ”Cetățenii nu au încredere în stat, fiindcă nu le asigură securitatea și bunăstarea cuvenită. „De aceea, avem nevoie de instituții puternice și o clasă politică responsabilă. Ca popor, ca societate, ne-am lăsat prea ușor divizați și manipulați de politicieni iresponsabili, care și-au făcut jocurile și clădit averile pe seama noastră. Lipsa de coeziune și solidaritate internă ne pune piedici în adoptarea modelului necesar de dezvoltare pentru țară și nu există altul probat, decât cel al integrării europene”, menționează Maia Sandu.

„Cât despre cea mai mare realizare după independență încoace, nu voi vorbi despre un eveniment anume, fiindcă acestea sunt mereu interpretabile, ci despre capacitatea noastră, ca societate, fie și în ceasul al 12-lea, să optăm pentru idealurile democrației și libertății”, a mai spus premierul.

Dodon: ”Momentul independenței de acum 28 de ani a fost unul istoric excepțional. În acest an noi sărbătorim și un jubileu important – a 660-a aniversare a statalităţii moldoveneşti”

Președintele Igor Dodon consideră că momentul independenței de acum 28 de ani a fost unul istoric excepțional, care ne-a oferit prilejul să ne construim cu propriile eforturi țara, economia, societatea, viitorul. „În cei 28 de ani am trecut prin mai multe greutăți și încercări, dar totodată, s-a maturizat și societatea noastră, și clasa politică. Astăzi suntem mai pregătiți ca oricând pentru democrație, pentru progres, pentru viitor”.

„Vreau să menţionez în mod aparte că în acest an noi sărbătorim și un jubileu important – a 660-a aniversare a statalităţii moldoveneşti. Moldova nu e de azi sau de ieri – e de veacuri. Suntem un stat cu istorie veche, bogată, medievală. Avem cu ce ne mândri, avem de unde învăţa”, se mai arată în mesajul șefului statului.

Igor Dodon spune că, de atunci încoace, societatea moldovenească a trecut prin transformări importante, s-a schimbat profund viața fiecăruia, au fost acumulați ani, amintiri, dureri și bucurii. „În scurta istorie recentă a Republicii Moldova am avut parte de toate, și de bune, și de rele. Mulți dintre noi au fost martori ai acestei istorii și înțelegem cu toții că este încă mult de lucru, mult de edificat în țara noastră, ca ea să fie pe măsura speranțelor și așteptărilor noastre. Dar este important că astăzi noi suntem însuflețiți de un proiect comun, de înțelegere politică, de o viziune de viitor, care ne motivează și ne dă putere să credem că lucrurile bune pentru Moldova abia acum încep”, menționează președintele.

Deputat moldovean: ”R.Moldova este mai independentă decât acum un an. Trebuie să continuăm să avansăm libertățile noastre, democrația, independența”

„Suntem o țară mică și vulnerabilă la foarte multe provocări. Dar acum noi suntem un stat mai independent, mai liber decât cu un an în urmă. Trebuie să lupți pentru libertate și să o protejezi în fiecare zi. Procesul nu este nici pe aproape finalizat. Trebuie să continuăm să avansăm libertățile noastre, democrația, independența”, spune într-un interviu la RFI, deputatul Blocului ACUM, Dumitru Alaiba.

Amintim că, acum un an, liderii opoziției, care astăzi conduc Republica Moldova, au fost luați din stradă, ridicați de poliție, îmbrânciți chiar în fața monumentului lui Ștefan cel Mare. Polițiștii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispera mulțimea din centrul orașului. Între timp, simpatizații și membrii Partidului Șor au venit în Piața Marii Adunări Naționale și au improvizat un un concert, oferindu-le celor prezenți terci și conserve de carne.

”Doar amintindu-mi de chestiile astea îmi consolidez viziunea că totuși am făcut un lucru necesar. Bun sau rău o să vedem. Peste 10 ani o să vedem clar dacă am făcut o greșeală sau nu, dar în acest moment ceea ce am făcut noi a fost absolut necesar. A fost o decizie impusă de circumstanțe pentru a ne salva inclusiv pielea”, susține Alaiba.

Totodată, deputatul susține că rămâne un pro-european convins, deși recunoaște că pentru a rezolva problemele urgente ale țării trebuie să lucreze cu un partid pro-rus. ”Asta e o condiție pe care o accept. Noi am avut o problemă imediată și urgentă, un risc iminent pentru toată țara noastră, pentru democrația noastră și a mea personală. De ce să mint? Familia mi-a fost persecutată. Eu am acceptat să lucrez cu un partid pro rus pentru a scoate țara din oligarhie”.

”O să vedem ce o să fie mâine. Ce urmează și ce provocări trebuie să înfruntăm în viitorul apropiat. O să ne suflecăm mânecile și o să le rezolvăm. Dar pentru moment noi avem o misiune clară de a aduce la ireversibilitate tot ce înseamnă oligarhizarea. Plahotniuc poate să fie plecat peste hotare, dar vă asigur că își face planuri sau cel puțin vise să se întoarcă. Vă asigur că o să se comporte ca orice fost dictator. Va arunca cu bani în avocați, în mici partide de opoziție. O să mai apară vreo două ONG-uri. O să își continue finanțarea presei pe care o controlează, poate mai modestă. El nu a renunțat la ambiția lui de a reveni în țară și de a o stâpâni. Mai avem mult de lucru”, mai spune deputatul moldovean.

”Împreună și la depunerea de flori, și la discuțiile informale în spațiul liber din jurul Guvernului, și la concertul de seară cu artiști de acasă”

Cabinetul de Miniștri de la Chișinău invită cetățenii moldoveani la acțiunile dedicate Zilei Independenței R.Moldova. Și în acest an, este organizată tradiționala depunere de flori la monumentul ”Maica Îndurerată”, ulterior la monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului.

”Vă invităm să fim împreună, de Ziua Independenței, și la depunerea de flori, și la discuțiile informale în spațiul liber din jurul Guvernului, și la concertul de seară cu artiști de acasă”.

”Anul trecut unii dintre noi, cetățeni ai Republicii Moldova, au fost ridicați cu forța de poliție pentru ca cei de la conducere să poată depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. Noi credem că acest monument este un simbol care aparține  tuturor cetățenilor și că toți cetățenii au drepturi egale. Vă invităm să depunem flori împreună, cu bucurie și în libertate”, se arată într-un mesaj, postat pe pagina de Facebook a Guvernului R.Moldova.

Potrivit agendei, la ora 17:00, membrii Cabinetului de Miniștri invită toți cetățenii pe gazonul din fața Guvernului. ”Luați-vă pături, chipiuri, apă și multă voie bună și veniți în Piața Marii Adunări Naționale să stăm de vorbă. De la ora 18:00, artiștii noștri ne vor bucura cu cântece și jocuri dragi sufletelor noastre. Haideți să avem o altfel de Zi a Independenței, una în care descoperim frumusețea țării noastre, a oamenilor noștri și în care ne bucurăm unii de alții”. Asta promit reprezentanții Executivului.

Ziua Independenței, marcată la Orhei, fără Șor

Și locuitorii orașului Orhei, din centrul țării, vor sărbători Ziua Independenței, chiar dacă fostul lor primar, Ilan Șor se află acum in Israel. A fugit din țară după schimbarea puterii de la Chișinău, fiind condamnat în dosarul fraudei bancare, dar și dat în urmărire internațională. 

”În cel mai mare parc de distracții OrheiLand, va fi deschis târgul tradițional al meșterilor populari “Cu dragoste pentru Moldova” și va avea loc un program folcloric. Folclorul și tradițiile naționale vor domina întreaga zi. Pentru cei mici va fi organizat un concert cu grupuri folclorice de copii din toate colțurile Republicii Moldova. De asemenea, pe parcursul întregii zile, vor fi organizate masterclass-uri, atât pentru copii, cât și pentru maturi, precum și o prezentare de modă cu branduri autohtone. Zeci de agenți economici își vor etala produsele hand-made.Iar de la ora 18:00, cei mai îndrăgiți interpreți autohtoni vor încinge atmosfera printr-un concert grandios. Seara va încheia cu un show spectaculos de focuri de artificii”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook.

Valeria Vițu
27/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii