‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 aprilie, 2024
15 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCare vor fi prețurile pentru strugurii de soiuri tehnice în anul curent

Care vor fi prețurile pentru strugurii de soiuri tehnice în anul curent

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pentru anul curent, specialiștii estimează că agricultorii din Republica Moldova vor recolta circa 5,3 tone de struguri la hectar. Pentru plantaţiile viticole din gospodăriile de producţie recolta media va fi de 7-8 tone/ha, scrie Mold-street.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) estimează că recolta de struguri de pe cele circa 130 de mii de hectare de plantații de viță de vie (dintre care 121 de mii sunt pe rod) va fi de aproape 700 de mii de tone, inclusiv de soiuri de masă – 140 de mii de tone.

Prețurile orientative la strugurii de soiuri tehnice

Potrivit lui Valeriu Cebotari, consultant principal Serviciul politici şi reglementări în domeniul produselor sectorului vitivinicol şi băuturilor din cadrul MADRM, în condițiile acestui an, preţul de cost al strugurilor la soiurile europene pentru vin din plantaţii vechi va constitui 4,25-4,5 lei/kg, iar din plantaţiile noi – 4,75-5,0 lei/kg.

În cazul soiurilor de tip „Isabella” prețurile vor fi de 2,5 – 2,75 lei/kg, iar la soiurile pentru masă de 5,5 – 6,0 lei/kg. Totodată, Consiliul pe filiera de produse vitivinicole a recomandat și preţuri de referinţă la soiurile europene pentru vin –  de 4,25 lei/kg, iar la soiurile de tip „Isabella” – de 2,5 lei/kg.

Consiliul a recomandat preţuri diferenţiate, mai mari la achiziţionarea strugurilor destinați fabricării vinurilor: pentru cele cu indicaţie geografice protejată – cu cel puţin 20%; pentru vinurile din soiuri autohtone – cu cel puţin 15%; a vinurilor cu aromă de tămâie – cu cel puţin 10%; a vinurilor din soiurile mai calitative (din prima grupă) – cu cel puţin 10%; a mustului şi vinurilor din struguri din struguri cu conținutul de zahăr mai mare de 200 g/dm3 – cu cel puţin 10%.

În același timp, preţurile orientative la materia primă pentru fabricarea vinurilor distilate să fie mai mici cu cel mult 25-30% decât cele pentru vinuri.

‹ adv ›

Estimări asupra volumului de prelucrare a strugurilor în anul 2019

Volumul de struguri disponibil pentru prelucrare, estimat de specialiștii de la MADRM, este de circa 330 de mii de tone inclusiv: soiuri europene pentru vin – circa 300 de mii de tone, soiuri de tip „Isabella” – circa 20 de mii de tone și soiuri de masă – circa 10 mii de tone.

Aceleași estimări arată că, vinificatorii vor avea materie primă proprie de soiuri europene pentru vin de 100 de mii de tone, iar volumul de struguri ce urmează a fi achiziţionat va fi de circa 230 de mii de tone.

Volumul de struguri nesolicitat este estimat de MADRM la circa 70 de mii de tone.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›