Anunţul Kremlinului privind un răspuns la testul SUA cu rachetă. “Ordinele au fost date”

Kremlinul spune că nimeni nu trebuie să se îndoiască de răspunsul Rusiei la testul cu rachetă al SUA, scrie stirileprotv.ro.

Foto: Getty

Ministerul rus al Apărării şi alte instituţii au început deja să pregătească un răspuns simetric la testul cu rachetă cu rază intermediară al SUA după retragerea din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că nimeni nu ar trebui să se îndoiască de răspunsul Moscovei, potrivit agenţiei de presă TASS şi publicaţiei Vzgliad.

‘Aţi auzit ordinele preşedintelui? Ele au fost date. Desigur’, a spus Peskov, întrebat de presă dacă Ministerul Apărării a început să lucreze la măsuri, după ce vineri şeful statului rus a promis un ‘răspuns simetric’ la recentul test cu rachetă cu rază medie întreprins de SUA.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a dorit să facă vreo conexiune între ‘răspunsul simetric’ şi exerciţiile militare care au început luni în sudul Rusiei. ‘Aplicaţiile reprezintă activitatea obişnuită a armatei ruse’, a spus el.

Ample exerciţii tactice de stat major au început luni în sudul Rusiei, la care participă peste 8.000 de militari ruşi. ‘La aceste manevre participă unităţi şi formaţiuni din trei armate - aeriană, antiaeriană şi marina (Flota Rusiei din Marea Neagră şi flotila din Marea Caspică)’, se menţionează într-un comunicat al serviciului de presă al Districtului militar Sud, citat de TASS.

În acelaşi timp, Peskov a dat asigurări că nu există nicio îndoială că ordinul preşedintelui Vladimir Putin privind pregătirea unui răspuns adecvat în legătură cu retragerea SUA din Tratatul INF şi recentele teste cu rachetă vor fi îndeplinite.

Totodată, reprezentantul Kremlinului a avertizat că un posibil refuz de a prelungi Tratatul privind reducerea arsenalului strategic ofensiv (START-3) ar lăsa comunitatea internaţională fără niciun document în acest domeniu. Dmitri Peskov a afirmat că posibilele consecinţe pentru stabilitatea strategică ‘vor fi destul de dezastruoase’, relatează TASS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai spus că până în prezent nu au existat semnale din partea Statelor Unite cu privire la disponibilitatea de a discuta prelungirea acestui tratat.

Pe de altă parte, Peskov a afirmat că este imposibil ca Rusia să revină la G7/G8 la invitaţia unei ‘singure ţări’, întrucât toate deciziile Grupului sunt luate pe baza consensului. ‘Pentru Rusia, a fi în G7 sau a reveni la G7 nu este un scop în sine’, a insistat el.

Şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că Rusia nu a cerut şi nici nu intenţionează să se alăture G7, într-o conferinţă de presă după întâlnirea cu omologul său din Angola, Manuel Augusto. ‘Nici măcar o singură dată nu ne-am adresat şi nu i-am contactat, nici nu-i avem în vedere atunci când elaborăm planurile noastre de politică externă’, a afirmat Lavrov, adăugând că Rusia este mulţumită de cooperarea în cadrul G20.

Formatul G8, care reunea ţările cele mai industrializat din lume, a existat din 2002 până în 2014, anul în care Rusia a fost dată afară din cauza anexării Crimeii şi a susţinerii rebelilor separatişti în estul Ucrainei. Grupul G7 este o organizaţie a ţărilor puternic industrializate: SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Regatul Unit, ce reprezintă 46% din PIB-ul mondial.

Sursa: Agerpres


Pub