Remember: Un an de la marele protest organizat de PAS și Platforma DA; Atunci luați pe sus de poliție, iar acum conduc Guvernul și MAI-ul
Foto: UNIMEDIA

Începutul manifestației a dat startul cu scântei, pentru că în Piața Marii Adunări Naționale a fost ocupată inițial de Partidul Șor, care a organizat un contra protest. Simpatizanții Partidului Șor au instat grătare, iar unii protestatari sunt aduși cu autobuzele. Aceștia au fost surprinși cum coboară din microbuze de pe strada Columna și se îndreaptau spre Piața Marii Adunări Naționale.

Pe scena rezervată protestului față de scumpirea carburanților atunci a urcat Marina Tauber, vicepreședintele Partidului Șor, care a acuzat-o de Maia Sandu de furtul miliardului și scanda "Jos PAScuDA".

Întrebată de ce a venit anume atunci să protesteze în Piața Marii Adunări Naționale, Marina Tauber a răspuns: "Care este problema? Am venit să vorbim despre ceea ce avem să vorbim". Vicepreședinta Partidului Șor era înconjurată de mai mulți bărbați, care păreau a fi oameni de pază.

Reprezentanții Partidului Șor au neagat faptul că ar fi plătit oamenii pentru a venit la contraprotestul din PMAN. Potrivit Partidului Șor, oamenii s-au adunat pentru "pentru a susține proiectele sociale inițiate de liderul formațiunii, Ilan Șor".

Protestul lui Șor și cel al Mișcării de Rezistență ACUM a fost separat printr-un cordon de polițiști. În fața scenei se auzea muziză populară, iar simpatizanții lui Șor dansau în grupuri. De cealaltă parte a cordonului, se auzeau tobe, vuvuzele și oamenii scnadau "Noi nu cedăm".

Protestarii au improvizat o scenă în fața monumentului Ștefan cel Mare, întrucât PMAN era ocupă de contraprotestul organizat de Ilan Șor.

Simpatizanții lui Șor, care ieșeau cu pâine de după cordonul de polițiști, au fost întâlniți de unii protestatari ai Mișcării de Rezistență, care scandau "Vindeți țara".

După ce s-a terminat protestului Partidului Șor, Ilan Șor a fost escortat prin spatele Guvernului.

Între timp, clădirea Guvernului fusese împrejmuită cu un gard. Potrivit autorităților, acesta a fost instalat din motive de siguranță.

Concomitent cu cei de acasă, moldoveni de peste hotare au protestat în orașe ca Berlin, Bruxelles, Londra și altele.

Protestarii Blocului ACUM au mers atunci în marș spre cercul de la Ion Creangă, după care s-au îndreptat înapoi spre Piața Marii Adunări Naționale.

Mormane de gunoaie au fost surprinse în fața Guvernului, pe locul unde a fost organizată manifestația Partidului Șor cu frigărui și muzică.

Un grup de protestatari au blocat un microbuz și nu-l lasă să plece până nu este adunat gunoiul lăsat în urma manifestației simpatizanților lui Ilan Șor.

După ce au revenit în PMAN, după plecarea manifestanților lui Șor, în mod tradițional, pe final de zi protestatarii au votat o proclamație prin care s-a constat starea de "criză acută" în care se află Republica Moldova și vin cu o serie de revendicări.

După aceasta, protestatarii au continuat manifestația și noaptea. Oamenii au întins pături și corturi lângă monumentul lui Ștefan cel Mare. Organizatorii Mișcării de Rezistență ACUM au spus că au de gând să protesteze noaptea, dar și a doua zi, pe 27 august.

La 22:40, Igor Dodon a venit cu un comentariu la cele întâmplate, acesta spunea că ceea ce au făcut partidele în Piața Marii Adunări Naționale este rușinos pentru democrație și e trist că așa ceva s-a întîmplat în ajunul Zilei Independenței.

A doua zi, sute de polițiști și mascați au intervenit în forță pentru a evacua protestatarii care au petrecut noapta acolo.

Mișcarea OccupyGuguta se afla la fel în scuar și a reușit să fimeze întreg evenimentul. Din imagini se vede cum polițiștii au înconjurat spațiul formând cordoane în 3 rânduri după care au intervenit în forță. Imaginile surprinse șochează prin duritate, mai mulți manifestanți afirmă că au fost efectiv bruscați, unul dintre ei a ajuns a spital. Fiind de ce puțin 10 ori mai mulți decât protestatari, poițiștii ar fi acționat disproporționat, Maia Sandu afirmă că a primit și un pumn după cap.

Sute de oameni au stau îngrădiți în Piața Marii Adunări Naționale, și asta deoarece, începând cu ora 9:15 conducerea țării a depus flori cu ocazia zilei Independenței RM.

Pe 27 august, primarul interimar de atunci Ruslan Codreanu a afirmat că nu a semnat nicio dispoziție de evacuare forțată a protestatarilor din fața monumeltului lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

UNIMEDIA amintește că Judecătoria Chișinău nu a validat mandatul lui Andrei Năstase. Judecătoria nu a confirmat legalitatea alegerilor locale anticipate din Chișinău, din 3 iunie curent. Potrivit motivării în scris, făcută publică de Judecătoria Chișinău drept temei au stat live-urile video postate pe Facebook de către Andrei Năstase, îndemnând cetățenii să iasă la vot. Acestea au fost calificate drept agitație electorală.


Pub