(Video) // Maia Sandu: „Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova a fost chemat să dea explicații despre vizita lui Șoigu la Chișinău”

by D M
Distribuiti mai departe...

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a fost chemat de către ministrul de Externe, Nicu Popescu, pentru a prezenta explicații despre vizita la Chișinău a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu. Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unor declarații de presă a Maiei Sandu.

Potrivit prim-ministrului, întâlnirea de sâmbătă, 24 august, a oficialului rus cu președintele Igor Dodon și cu alți demnitari moldoveni a fost una neoficială, iar toate detaliile despre această întrevedere vor fi analizate.

„Urmează să ne documentăm ce fel de întâlnire a avut loc. Din ce am transmis eu, mai degrabă, această vizită a fost una neoficială. Oricine are dreptul să se întâlnească cu ministrul Șoigu, dar nu are dreptul să ajungă la înțelegeri, să facă angajamente, să semneze documente pentru că aceste lucruri se fac doar în cadrul unei vizite oficiale”, a declarat Maia Sandu.

„A fost o vizită privată. Detaliile despre cum s-a petrecut această vizită urmează să fie analizate. Instituțiile responsabile vor prezenta rapoarte. Vom discuta ulterior despre detalii și consecințe”, a adăugat Maia Sandu.

„Nu a fost o vizită oficială. Noi o să analizăm toate propunerile pe care le face Federația Rusă în cadrul legal, în cadrul stabilit de cooperare între două țări, în cadrul oficial – când vor exista scrisori oficiale prin care se va exprima o propunere sau alta. Până atunci nu avem de ce să le analizăm”, susține Maia Sandu.

Șefa cabinetului de miniștri spune că „ambasadorul Republicii Moldova la Moscova a fost chemat de către ministrul de Externe să prezinte explicații, cât de mult a cunoscut despre această vizită și de ce au apărut anumite neclarități dacă este o vizită privată sau dacă este o vizită oficială.”

În același context, Maia Sandu susține că MAI nu a oferit servicii de securitate în timpul aflării la Chișinău a delegației din Federația Rusă, iar de serviciile protocolare s-ar fi ocupat Președinția.

„MAI nu a oferit servicii de securitate. Cred că trebuie să solicitați Președinției pentru că ei ar fi putut să acorde servicii protocolare. Ministerul de Externe nu a acordat servicii protocolare – respectiv nu există asemenea cheltuieli. Chiar dacă au fost cheltuieli pe servicii protocolare atunci ele trebuie solicitate de la Președinție. Guvernul nu are nicio treabă cu acest lucru”, a conchis Maia Sandu.

Întrebată despre declarația lui Șoigu, care în cadrul discuției cu președintele Igor Dodon a spus că „Federația Rusă ar fi gata să lanseze procesul eliminării munițiilor din depozitul de la Cobasna”, șefa cabinetului de miniștri de la Chișinău a precizat că aceasta „nu va fi analizată, deoarece a fost o vizită neoficială și se vor analiza doar propunerile care se fac într-un cadru legal”.

Citește și: Rusia propune iniţierea procesului de lichidare a muniţiilor stocate lângă Cobasna

Amintim că, prim-ministrul Maia Sandu l-a atenționat de această vizită pe ministrul Apărării, Pavel Voicu, informându-l că „nu are voie să semneze acorduri sau înțelegeri oficiale, deoarece această vizită nu poartă caracter oficial”.

Citește și: (VIDEO) Sandu îi face vizita „privată” ministrului rus al Apărării, invitat de Dodon să sărbătorească „eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”

Ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, a participat sâmbătă, 24 august, la evenimentele dedicate aniversării a 75 de ani de la „eliberarea Moldovei de fascism”, la invitația lui Igor Dodon.
 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...