Detalii noi despre incidentul aviatic. Reacția MoldATSA

Anticoruptie.md
26/08/2019

Întreprinderea de Stat MoldATSA a declarat că incidentul aviatic de acum două luni, făcut public de controlorul de trafic aerian Eugen Sajin, nu ar fi pus în pericol siguranța zborului. Reacția oficială a autorității vine la două zile după ce Sajin a dezvăluit că, la 23 iunie curent, un avion al companiei Air Moldova, cu 140 de pasageri la bord, ar fi fost la un pas de a se ciocni în aer cu un alt avion de dimensiuni mai mici. 

„Aceste informații sunt niște provocări ale angajatului Sajin Eugen, care la moment se află într-un litigiu cu Î.S. MOLDATSA, pentru încălcarea procedurilor de navigație aeriană și obligațiunilor sale de serviciu, decizie definitivă a Curții de Apel Chișinău. Iar informațiile publicate pe rețelele de socializare și preluate de mass-media, sunt niște manipulări a unui eveniment aeronautic care nu a pus în pericol siguranța zborului. Totodată, colectivul de controlori de trafic aerian și sindicatul Î.S. MOLDATSA condamnă acțiunile de manipulare și denigrare a imaginii întreprinderii și asigură pasagerii despre furnizarea serviciilor de navigație aeriană în condiții de siguranță. Privind evenimentul aeronautic din 23 iunie 2019, Î.S. MOLDATSA, informează că a prezentat Raportul de investigație și Planul de măsuri corective către Autoritatea Aeronautică Civilă, și au fost întreprinse toate măsurile de prevenire a unor evenimente aeronautice similare, despre care controlorii de trafic aerian au fost înștiințați contra semnătură”, se arată în comunicatul emis de MoldATSA.

De partea cealaltă, Eugen Sajin respinge acuzațiile. Contactat de reporterii de la Ziarul de Gardă, Eugen Sajin susține că acuzațiile care-i sunt aduse de MoldATSA reprezintă o tentativă de a mușamaliza incidentul.​ „Afirmația din comunicatul lor precum că evenimentul dat nu a pus în pericol siguranța zborului este pur și simplu desprinsă de realitate și denotă o lipsă totală de profesionalism și nepăsare. Pe parcursul acestor zile am fost contactat de nenumărate ori de specialiști din cadrul AAC și MEI, de la MoldATSA însă nimeni nu a luat legătura ca să solicite datele prezentate de mine referitor la acest incident aeronautic. Da, la moment, ca și mulți alți controlori sunt în litigiu cu ÎS MoldATSA, deoarece consider că mi s-au încălcat drepturile de angajat. Sunt conștient că vor urma presiuni și intimidări, dar scopul meu final este siguranța traficului aerian”, a precizat Eugen Sajin.

Într-o postare pe Facebook, Sajin a dezvăluit noi detalii cu privire la incidentul aviatic de acum două luni. Potrivit lui, în ziua respectivă în tură au ieșit doar cinci (!) controlori. 

 

Anticoruptie.md
26/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii