Deputatul PDM, Grigore Repesciuc, anunță ca va candida la funcția de primar al orașului Căușeni, după ce ANI a constatat că a fost implicat în conflicte de interese pe vremea când era primar

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc, a anunțat că se va înscrie în cursa electorală pentru a obține un nou mandat de primar alorașului Căușeni. Anunțul vine după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că a fost implicat în conflicte de interese pe vremea când era primar.

Foto: facebook

„Vreau să anunț cetățenii orașului Căușeni: eu, într-adevăr, sunt cel care o să candidez la funcția de primar. Cred și sunt convins că o să câștig mandatul de primar și peste o lună o să renunț la mandatul de deputat. De ce? Vreau să vă spun că suntem în opoziție, PDM, dar nu se vede lucrul meu care ar trebui să-l fac și pe care l-am promis cetățenilor. O să mă manifest mult mai bine în orașul Căușeni decât la Guvern. Dacă ne aflam la guvernare, toată energia mea pozitivă avea să fie dedicată pentru dezvoltarea R. Moldova”, a declarat acesta pentru Studio-L.

La mijlocul lunii august curent, Autoritatea Națională de Integritate a constatat că deputatul democrat a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese pe când era primar de Căușeni. În 2017 și 2018, Repeșciuc a încheiat contracte cu firmele soției sale. Inspectorii de integritate susțin că deputatul a semnat, în calitate de ales local, cinci contracte cu două firme conduse de soția sa. În același timp, Repeșciuc a mai semnat și alte acte în conflict de interese, precum procesele-verbale ale ședințelor grupului de lucru pentru achiziții sau cu privire la evaluarea ofertelor.

El nu a informat ANI, în termen de trei zile cum prevede legislația, despre conflictul de interese în care s-a aflat. Mai exact, când a fost în situația de a lua o decizie în raport cu soția - în calitate de parte contractantă și participant la licitație. De asemenea, el nu s-a abținut de la semnarea actelor juridice/administrative și nu a soluționat aceste conflicte de interese, rezultate din relația cu soția.

Potrivit unui comunicat al ANI, Repeșciuc le-a declarat inspectorilor de integritate că, în calitate de președinte al grupului de lucru, s-a abținut de la vot pentru a nu genera conflicte de interese. Dacă actul de constatare, emis de ANI, va rămâne în vigoare, Autoritatea Națională de Integritate va solicita decăderea lui Grigore Repeșciuc din dreptul de a exercita funcții publice și funcții de demnitate publică, pe o perioadă de trei ani.

Amintim că din martie curent, Grigore Repesciuc deține funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În timpul campaniei electorale, acesta a declarat că își pregătește ginerele pentru a ocupa funcția de primar al orașului Căușeni, după ce el va fi deputat.

„Încă din luna noiembrie am început să-mi pregătesc persoana care cred eu că o să câștige și noi împreună o să mergem. Eu am verificat foarte multe persoane, dar la momentul de față m-am oprit la o persoană. Este Nicolae Poznanschi care din luna noiembrie lucrează la primărie ca ajutor al primarului și vreau să vă spun că toate întrebările ce au fost legate de curățirea copacilor, cu pavajul, cu bradul și multe alte întrebări el le-a soluționat”, spunea Grigore Repeșciuc.

Potrivit declarației de avere, în 2018, familia Repesciuc a declarat că a câștigat peste jumătate de milion de lei. Din cei 669.590 de lei pe care i-a agonisit soții Grigore și Aurelia Repesciuc, doar 125.984 de lei îi aparțin primarului de Căușeni, bani obținuți din activitatea sa la Primărie și pensie.

Amintim că alegerile locale vor avea loc la 20 octombrie 2019.


Pub