Un jurnalist a fost găsit mort în Mexic: Ar fi fost înjunghiat cu un cuțit

Cadavrul unui jurnalist prezentând multiple răni comise cu armă albă a fost descoperit ieri în municipalitatea Tejupilco, în centrul Mexicului, au anunţat autorităţile locale, relatează AFP.

Foto: noticieros.televisa.com

Nevith Condes Jaramillo, 42 de ani, era directorul portalului de ştiri Observatorio del Sur din Tejupilco, în Mexic. El aborda pe acest portal ştirile zilnice ale municipalităţii şi intervenea şi la un radio local.

Trupul jurnalistului „a fost găsit sâmbătă dimineaţă'' şi ''prezenta răni prin tăiere'', a anunţat într-un comunicat parchetul statului Mexic care a deschis o anchetă, notează agerpres.ro.

Jurnalişti din presa locală au anunţat că colegul lor a fost ucis cu mai multe lovituri de cuţit. Trupul său a fost găsit într-o zonă muntoasă din sudul statului. Tejupilco este o municipalitate cu un grad mare de violenţă din cauza prezenţei grupurilor infracţionale.

Mexicul este una dintre cele mai periculoase ţări din lume pentru exercitarea activităţii jurnalistice. Aproximativ 100 de jurnalişti au fost ucişi din 2000. Marea majoritate a asasinatelor au rămas nepedepsite.

Biroul din Mexic al organizaţiei Reporteri Fără Frontiere (RSF) a declarat pentru AFP că, potrivit apropiaţilor jurnalistului găsit mort, acesta primise ameninţări în noiembrie 2018 şi în iunie, anul acesta.

Din acest motiv, ''el a solicitat măsuri de protecţie'' de la o agenţie guvernamentală mexicană care trebuie să asigure siguranţa profesioniştilor în informaţii, a menţionat RSF.

Cu toate acestea, Nevith Condes Jaramillo a refuzat în cele din urmă măsurile de securitate propuse din cauza procesului birocratic necesar pentru a le obţine, potrivit asociaţiei.

Înainte de anunţarea morţii jurnalistului, RSF înregistra nouă omucideri în rândul jurnaliştilor în Mexic, încă de la începutul anului 2019.


Pub