vineri, 26 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Chimplant Consulting a desfășurat un seminar în una dintre cele mai moderne livezi...

FOTO. Chimplant Consulting a desfășurat un seminar în una dintre cele mai moderne livezi de mere din zona de nord

Recomandate

Tot mai mulți fermieri din țară optează pentru o producere modernă și tehnologii performante. Acest lucru însă, ar fi imposibil de realizat fără inputuri de calitate aplicate în momentul optim. Stimularea și susținerea producătorilor agricoli din țară este unul din obiectivele principale ale Companiei Chimplant Consulting, care reușește să asigure producătorii cu unele dintre cele mai eficiente scheme de protecție, la prețuri competitive, fără a compromite calitatea produselor.

Pentru a prezenta rezultatele obținute de producătorii ce au devenit clienții companiei, recent, în satul Gordinești, raionul Edineț a fost organizat un seminar unde fermierii au avut ocazia să viziteze una dintre cele mai moderne livezi de mere din zona de nord, dar și să se consulte cu experții Chimplant Consulting, în cadrul GȚ Scutaru Victor.

„Organizând acest seminar în parteneriat cu una dintre companiile cu care colaborăm, ne-am propus să fim mai aproape de producători și să-i încurajăm să opteze pentru o producere de calitate. Am fondat această companie în anul 2014, având la bază viziuni clare despre cum ar trebui să fie realizată agricultura la noi în țară. Am optat pentru unii dintre cei mai buni experți în domeniu, dar și colaborăm cu cele mai bune companii de inputuri pentru a asigura producătorii cu ce este mai bun. Importăm produse originale, care și-au demonstrat eficiența de-a lungul timpului și avem 7 agronomi care oferă la timpul oportun recomandările necesare. Circa 80% din întreprinderile pe care le ghidăm sunt producătoare de fructe, în special mere. Colaborarea cu diverse companii de îngrășăminte sau pesticide ne permite să elaborăm scheme de protecție în care sunt incluse cele mai bune produse. Avem o abordare specială pentru fiecare gospodărie, indiferent de suprafața pe care o are în gestiune și culturile pe care le cultivă. Astfel, asigurăm producătorii cu inputuri, ținând cont de necesitățile și posibilitățile acestuia. Suntem interesați ca producătorii să obțină rezultate deosebite și lucrăm foarte mult la acest capitol, mai ales că oferim acestora avantajul de a se achita la finele sezonului sau într-o anumită perioadă de timp, când este vizibil și aportul nostru”, ne-a relatat Grigore Gonța, administratorul Chimplant Consulting

Unul dintre agronomii care ghidează producerea fermierilor din nordul țării și elaborează pentru aceștia scheme eficiente de protecție și nutriție a plantelor este Ghenadie Buciuceanu, care, după cum ne-au spus-o chiar producătorii, îi ghidează încă de la începutul activității acestora.

„Având o experiență vastă în domeniu și produse de calitate asigurăm producătorii cu recomandări și sfaturi, de fiecare dată când aceștia o cer, și nu doar. Pentru noi, este deosebit de important ca aceștia să obțină recolte bogate, nu doar să cumpere produse, de aceea și comunicăm permanent, îi preîntâmpinăm din timp despre problemele ce pot apărea în zonă. Totodată, ne este mult mai ușor să elaborăm o schemă de protecție eficientă, având siguranța că produsul este orginal și că va avea efectul dorit. Livezile și câmpurile producătorilor îmi sunt cunoscute încă de la plantare și știu exact care sunt erorile comise sau problemele din fiecare livadă. Recomand producătorilor să opteze pentru produse de calitate și agronomi ce cunosc foarte bine domeniul, deoarece s-au schimbat cerințele consumatorilor, piețelor și altfel nu vom fi în stare să facem față concurenței externe”, a menționat Ghenadie Buciuceanu, Agronomul șef al companiei Chimplant Consulting

Utilizarea produselor de calitate permite reducerea cantității de reziduuri din fructe, un lucru deosebit de important nu doar pentru reușita comercializării pe piețele externe, dar și mediu, despre aceasta ne-a relatat Veaceslav Gîra, agronom consultant în cadrul Companiei Chimplant Consulting.

„Ghidez câteva întreprinderi din zona de nord a țării, iar una dintre principalele probleme din acest an au fost provocate de precipitațiile căzute în luna mai, ce au favorizat dezvoltarea bolilor. La moment, deja seceta lovește asupra calității, iar noi trebuie să facem față acestor provocări. Chiar dacă am o experiență de peste 20 de ani în domeniu, fiecare an a fost diferit cu probleme și necesități speciale la culturi. Totodată, și spectrul produselor de uz fitosanitar a devenit mult mai mare, iar noi trebuie să le alegem pe cele mai bune, eficiente, dar și la un preț accesibil. Astfel, producătorul are garanția că, ceea ce a aplicat, va avea efectul scontat. Avem soluții practic pentru toate culturile cultivate la noi în țară, începând de la semințe de calitate pentru culturile de câmp și finalizând cu îngrășăminte foliare sau preparate speciale, care au o eficiență sporită, permit reducerea tratamentelor și a reziduurilor din fructe”, a spus Veaceslav Gîra.

Producătorii prezenți la eveniment, care deja au reușit să stabilească parteneriate cu Compania Chimplant Consulting, ne-au relatat că au optat pentru această companie, datorită faptului că asigură produse de calitate la pachet cu recomandări viabile pentru fiecare problemă cu care se confruntă la producere.

„Avem în gestiune circa 80 de hectare de livezi moderne de mere, cireșe și prune. Piața de desfacere pentru fructele noastre este cea rusă. Este primul an în care am procurat mai multe produse de la Compania Chimplant, însă colaborez cu agronomul de peste 15 ani. Sunt foarte mulțumit de calitatea produselor aplicate, iar ceea ce văd în livadă mă bucură foarte mult. Acest an a fost special, iar o bună parte din livezi au fost afectate de grindină, de aceea unii producători au ales scheme de protecție mai simple, pentru a avea cheltuieli mai mici la întreținere. Noi, producând în sistemul superintensiv, am avut nevoie de o abordare specială și produse 100% eficiente, iar acest lucru ne-a fost asigurat, deci la sigur voi opta și în următorii ani pentru serviciile Chimplant Consulting”, a povestit Victor Scutaru, gazda evenimentului.

„Producem soiuri de mere ce au perioade diferite de coacere pe o suprafață de 4 hectare. Anul acesta este primul în care am optat pentru produsele și schema de protecție propuse de Chimplant Consulting, însă agronomul șef al acestei companii ne ghidează producerea de circa 15 ani, oferindu-ne recomandările necesare la timpul oportun. Faptul că, compania dispune nu doar de produse de uz fitosanitar originale cu o eficiență sporită și îngrășăminte, ci și de experți în domeniu reprezintă un mare avantaj. Deseori, primim apeluri de la agronomi ce ne avertizează despre prognozele răspândirii unei boli sau dăunător, iar acest lucru este foarte important pentru noi”, a spus Carolina Nicolușcă, producătoare.

„Acest eveniment mi se pare foarte util, deoarece agronomii ne povestesc despre aspecte practice importante la cultivarea mărului și oferă recomandări. Totodată, am discutat cu alți producători, ne-am împărtășit experiența, viziunile și ideile. Cultivăm mere pe o suprafață de 65 hectare, cireșe – 4 hectare și prune pe 18 hectare. Concurența pe piață este mare, de aceea sperăm că, datorită colaborării pe care ne dorim să o inițiem cu compania Chimplant Consulting să identificăm produsele cele mai potrivite pentru culturile pe care le producem și să reușim să facem față concurenței”, a conchis Eugeniu Scutelnic, agronomul întreprinderii Demetras-Prim.

O altă temă abordată în cadrul seminarului ține de preparatele iradiate din Registrul de Stat a produselor de uz fitosanitar, ce nu vor fi admise spre utilizare începând cu anul viitor, totodată, fiind prezentate substanțe cu aceleași proprietăți și eficiență, care vin să le înlocuiască.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale