image
Sursa foto: AP

O a doua explozie în incidentul nuclear din Rusia, sursa probabilă a vârfului de RADIAȚII

Explozia care a ucis cinci oameni de ştiinţă ruşi în timpul testării unui motor de rachetă la începutul acestei luni a fost urmată de o a doua explozie două ore mai târziu, sursa probabilă a unui vârf de radiaţii, a declarat vineri agenţia de monitorizare geologică norvegiană, citată de Reuters.

A doua explozie, detectată doar de senzorii de analizare a semnalelor infrasonice şi nu de monitoarele seismice care înregistrează mişcările seismice, a fost probabil de la o rachetă alimentată cu combustibil radioactiv, a precizat agenţia Norsar, scrie Agerpres.

Agenţia nucleară de stat a Rusiei, Rosatom, a declarat la 10 august că accidentul a implicat „surse de izotop”, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Ministerul Apărării rus nu a răspuns imediat la o cerere de a comenta când a fost contactat de Reuters, vineri.

Rosatom a recunoscut că cinci dintre angajaţii săi au fost ucişi în explozia din 8 august din apropierea Mării Albe, în extremul nord al Rusiei. A fost de asemenea anunţată moartea a doi militari.

Au existat informaţii contradictorii cu privire la consecinţele accidentului. Ministerul Apărării rus a declarat iniţial că nivelul de radiaţii a rămas în parametri normali, în timp ce agenţia de stat a spus că nivelurile de radiaţii au crescut.

Autoritatea norvegiană pentru securitate nucleară DSA a declarat pe 15 august că a găsit cantităţi minime de iod radioactiv în apropierea graniţei arctice a Norvegiei cu Rusia, deşi nu a putut spune dacă aceasta avea legătură cu incidentul din Rusia.

Detectarea de către Norsar a unei a doua explozii a fost anunţată pentru prima dată de ziarul norvegian Aftenposten, vineri.

„Am înregistrat două explozii, dintre care ultima a coincis în timp cu creşterea anunţată a radiaţiilor”, a declarat pentru Reuters directorul executiv Norsar, Anne Stroemmen Lycke, adăugând că aceasta pare să provină din combustibilul rachetei. „Ambele explozii au fost înregistrate pe sistemul nostru de infrasunete. Prima a fost de asemenea înregistrată de seismologi”, a adăugat ea.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: