image
Sursa foto: Jurnal.md

Alimentarea la stațiile PECO a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere este INTERZISĂ

Alimentarea la stațiile PECO a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere lichefiate nu este permisă conform prevederilor legislației în vigoare. Despre aceasta precizează Ministerul Economiei, într-un răspuns Agenției de presă IPN ca urmare a mai multor sesizări de la cetățeni privind imposibilitatea de a-și încărca buteliile cu gaz pentru aragazuri casnice la benzinării.

Astfel, potrivit Ministerului Economiei, îmbutelierea gazelor în butelii de uz casnic sau tehnologic se efectuează la stații de distribuție și îmbuteliere a gazelor lichefiate (SDÎG) sau la stații de îmbuteliere a gazelor lichefiate (SÎG). De asemenea, umplerea, transportul, verificarea tehnică periodică etc. a acestor butelii, se face de întreprinderi specializate care dețin avizul pozitiv de expertiză eliberat de către organismul de expertiză în domeniul securității industriale.

„În conformitate cu actele normative în vigoare, îmbutelierea gazelor în butelii de uz casnic sau tehnologic se permite doar la stațiile de distribuție și îmbuteliere a gazelor lichefiate sau la stațiile de îmbuteliere a gazelor lichefiate”, se arată în răspuns.

Ministerul Economiei declară că licența pentru comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat la stațiile de alimentare, eliberată pentru fiecare stație de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, permite titularilor comercializarea gazului lichefiat doar pentru transportul auto. „La moment nu există niciun tip de licență care ar permite îmbutelierea gazelor în butelii de uz casnic sau tehnologic în cadrul stațiilor PECO”, se menționează în răspuns.

Potrivit Ministerului, piața produselor petroliere din Republica Moldova activează în condițiile economiei de piață și, din cauza lipsei cererii din partea consumatorilor de gaze petroliere lichefiate la SDÎG și SÎG, majoritatea acestor stații au fost conservate. Conform informației prezentate de Agenția Supraveghere Tehnică, la începutul anului 2019, pe teritoriul Republicii Moldova activau 2 SDÎG, în municipiul Bălți și în raionul Comrat, satul Bugeac și 24 SÎG în mai multe regiuni ale țării.

Ministerul spune că, întru soluționarea problemei pe viitor, a elaborat un Plan de acțiuni privind ajustarea cadrului normativ și legislativ, care va fi implementat după aprobarea de către autoritățile publice centrale. La fel, urmează a fi examinată de către autorități posibilitatea desfășurării activității de livrare și instalare a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere lichefiate la domiciliu de către companii specializate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: