image
Sursa foto: swarajyamag.com

Incendiile devastatoare din Pădurea Amazoniană: Bolsonaro anunţă că a mobilizat armata

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a anunţat sâmbătă că a ordonat ca armata ţării să intervină pentru stingerea incendiilor din Pădurea Amazoniană, informează BBC şi The Guardian, citate de Mediafax.

Decizia preşedintelui brazilian vine în contextul în care mai multe state europene, printre care Franţa, Irlanda şi Finlanda au criticat Administraţia de la Brasilia pentru modul în care gestionează incendiile care afectează Pădurea Amazoniană.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că Bolsonaro „a minţit” în legătură cu angajamentele de protejare a mediului, astfel că Franţa va bloca Acordul cu Piaţa Comună a Sudului (Mercosur). „Casa noastră arde, la propriu. Amazonul, plămânul planetei noastre care, produce 20% din oxigenul nostru, este în flăcări. Este o criză internaţională. Membrii G7 trebuie să acorde două zile pentru a discuta despre această urgenţă”, a transmis Emmanuel Macron prin Twitter.

Irlanda a adoptat o poziţie similară faţă de Acordul UE-Mercosur. „Irlanda nu are cum să voteze pentru Acordul de liber-schimb UE-Mercosur dacă Brazilia nu îşi respectă angajamentele în domeniul mediului”, a declarat premierul Leo Varadkar. Totodată, ministrul finlandez de Finanţe a sugerat Uniunii Europene să ia în considerare sistarea importurilor de carne de vită din Brazilia.

Presa scrie că multe dintre incendiile din Pădurea Amazoniană ar fi fost provocate, cel mai probabil, de fermierii din regiune, care doresc să utilizeze terenurile în scopuri agricole.

Criticile la adresa lui Bolsonaro vin în contextul în care acesta a declarat în repetate rânduri că susţine defrişarea unor părţi ale Pădurii Amazoniene, în vederea dezvoltării activităţilor agricole şi a mineritului. Liderul brazilian, considerat un politician populist, este acuzat că a relaxat reglementările, facilitând defrişările.

Mai multe organizaţii care militează pentru protejarea mediului au organizat proteste în principalele oraşe ale Braziliei, prin care le-au cerut autorităţilor să ia măsuri pentru stingerea incendiilor.

Proteste au fost organizate şi în faţa ambasadelor braziliene din mai multe capitale ale lumii. Sute de persoane au manifestat în faţa Ambasadei Braziliei la Londra, purtând pancarte cu mesaje precum „Planeta noastră merită ceva mai bun” şi „Casa noastră este în flăcări”. Protestatarii au scandat şi lozinci împotriva lui Jair Bolsonaro.

Manifestaţii au fost organizate şi în faţa ambasadelor Braziliei la Paris şi Ciudad de Mexico, protestatarii solicitând demisia preşedintelui brazilian.

Un protest a avut loc şi în faţa Consulatului Braziliei la Geneva, iar mai multe manifestaţii sunt programate în Adelaide, Lisabona, Stockholm şi Boston.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: