Vă pregătiți să ieșiți de pe teritoriul R. Moldova? Situația la frontiera de stat

Poliția de Frontieră informează că pe parcursul celor trei luni de vară, în unele puncte de trecere a frontierei de stat și în anumite perioade de timp se înregistrează un flux majorat al unităților de transport, fapt ce condiționează o circulație mai anevoioasă și o creștere a mediei timpului de așteptare. La ora actuală în trei puncte de trecere se semnalează trafic intensiv.

Foto: UNIMEDIA

De la ora 03:30 pe sensul de ieșire din țară au început să crească timpii de așteptare în punctul de trecere comun Palanca. Către ora 08:30 se menține trafic intensiv și un flux continuu de mijloace de transport. Cele patru autorități de frontieră și vamale din R.Moldova și Ucraina activează la capacitate maximă. S-au deschis spre circulație toate pistele, inclusiv este direcționat o parte din flux pe alte două benzi destinate intrării în țară. Polițiștii de frontieră comunică cu cetățenii, în majoritate sunt conaționalii care au ales să se bucure de zilele libere pe litoralul Mării Negre din Ucraina.

Totodată, trafic intensiv este la această oră și în punctul de trecere Tudora. Rândul format la intrarea în Ucraina, din punctul de trecere ucrainean Starokazacie, se întinde pe partea moldovenească. Astfel că circulația prin acest PTF este anevoioasă.

Trafic intensiv a fost de dimineață în punctul de trecere Criva-Mamaliga, circa o sută de mijloace de transport au format coadă la PTF pentru a ieși din țară. La linia de control a fost suplimentat numărul de angajați, dar și în ajutor au intervenit polițiștii de frontieră din Direcția regională Nord. La ora actuală, rândul a fost redus la 30 de mașini și timpul de așteptare nu depășește 30 de minute. Totuși, recomandăm călătorilor la traversarea frontierei în regiunea în cauză să opteze pentru cel mai apropiat punct de trecere Larga-Kelmențî, care activează în regim normal.

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 90 098 traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 52 349 a fost înregistrat pe sensul de ieșire din Republica Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane un număr mai mare a fost consemnat al trecerilor cetățenilor moldoveni – 51 716 traversări. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 19 585 traversări, cu un număr mai mare înregistrat al mijloacelor de transport înmatriculate în RM – 10 234 traversări autovehicule.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost: PTF Leușeni – 13 753 traversări persoane; PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 11 422 traversări persoane; PTF Giurgiulești-Galați – 7 175 traversări persoane; PTF comun Palanca - 7 105 traversări persoane; PTF Tudora - 6 995 traversări persoane; PTF Otaci - 6 975 traversări persoane; PTF Cahul – 6 631 traversări persoane; PTF Sculeni - 5 230 traversări persoane.

Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier și de neadmitere a creșterii timpilor de așteptare în punctele de trecere: - mărirea numărului de polițiști de frontieră de primă linie de control; - folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere, prin redirecționarea traficului pe arterele libere și, la necesitate implementarea procedurii de trecere a frontierei ”Revers”; - menținerea unei comunicări permanente între inspectorii de frontieră și călători, prin informarea corectă despre situația din punctele de trecere și problema care condiționează îngreunarea circulației; - intervenția în cele mai solicitate puncte de trecere a grupurilor de suport, formate din specialiști din cadrul sediului central al IGPF; - instalarea corturilor anticaniculă în cele mai tranzitate puncte de trecere, unde călătorilor le sunt asigurate asistență medicală și apă potabilă; - intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă: - verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat. - tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor. - îndemnăm agențiile de turism să notifice Poliția de Frontieră, în prealabil cu 24 de ore, despre sosirea grupurilor de turiști în punctele de trecere. - pe parcursul celor trei luni de vară, motocicliștilor li se permite trecerea tuturor formalităților de frontieră fără a sta în rând cu alte tipuri de mijloace de transport. - în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717. - manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.


Pub