În ultimii 11 ani, peste 17 mii de elevi din şcolile din Chişinău au plecat în afara ţării împreună cu familia

În perioada 2008-2019, din sistemul educaţional din municipiu Chişinău au plecat peste hotare, împreună cu familia, 17 318 copii. Această cifră constituie echivalentul a cel puţin 20 de instituţii de învăţământ. Doar în opt luni ale anului curent, din municipiu au plecat peste hotarele țării 1 468 de elevi, comparativ cu 907 elevi – pe parcursul anului 2009. Datele au fost prezentate la Forumul cadrelor didactice din municipiul Chișinău, desfășurat de către Direcția generală educație, tineret și sport, transmite IPN.

Foto: UNIMEDIA

„Numărul de elevi care pleacă peste hotare a atins cote alarmante și impune implicarea tuturor factorilor decizionali în identificarea soluțiilor de diminuare a exodului populației”, a declarat şefa DGETS, Rodica Guțu.

„Lipsa actului normativ care ar reglementa procesul de exmatriculare, retragere a dosarelor elevilor şi reînmatricularea acestora în cazul întoarcerii lor este o problemă. O altă problemă este lipsa instrumentariului de înmatriculare a elevilor revniţi de peste hotare şi a celor care au obţinut cetăţenia Republicii Moldova sau a celor care au statut de refugiat. În cazul ultimilor, aceştia nu cunosc nici limba de stat”, a notat Rodica Guţu.

Șefa DGETS a precizat că vor interveni cu propuneri de soluţionare a problemei în urma unei analize ample a situaţiei şcolare a elevilor reveniţi de peste hotare, care posibil va impune revizuirea regulamentului de funcţionare a centrului de studiere a limbii române pentur alolingvi din subordine.


Pub